Allsvenskan rond 4: Landskrona SK – SK Mumien 3-5

För fjärde gången i rad ställdes vi inför högre rankat motstånd. Denna gång var det extra förvånande eftersom vi ledde serien medan Landskrona SK låg sist. Visar bara hur jämn denna serie är!

Vi kopplade tidigt ett grepp om matchen och det såg länge ut som segersiffrorna skulle bli större än 5-3. Men mot slutet kröp det in lite nervositet när vi inte riktigt lyckades knyta ihop säcken och till slut var vi rätt så nöjda efter att återigen ha bärgat två matchpoäng.

På toppbordet spelade Sverrir en gammal mumiefavorit – Badger Gambit! Han fick bra press för den offrade bonden och det uppstod en komplicerad ställning i mittspelet. Varje variant vi såg på i efteranalysen innehöll massvis av slag och motslag så det var föga förvånande att spelarna inte lyckades reda ut det vid brädet. Det visade sig att vit hade ett jätteläge att i princip få upp en vunnen ställning, men istället gick Sverrir in i fel slagsekvens vilket ledde till att svart kom pjäs upp och kunde vinna partiet.

Roger spelade återigen ett oerhört komplicerat parti som svart på bord 2. Trots en sämre utveckling och okoordinerade pjäser lyckades han få till en pjäsvinst. Det såg lovande ut från sidan men det visade sig dessvärre att motståndaren hade kompensation. Och när Roger gjorde en miss lite senare kom vit pjäs upp och sedan var det mest en formalitet innan vår spelare tvingades ge upp.

Bord 3 kändes som vårt säkraste kort på förhand. Inte så mycket för ratingöverläget utan mest för att Johannes befinner sig i strålande form. Och mycket riktigt blev det ett typiskt parti där han gick på som vit och lyckades få en klar fördel. I något läge såg vi inte riktigt hur vits angrepp skulle fortsätta men när svart självmant försvagade sin ställning fick Johannes ett angreppsmål och sedan släppte han aldrig greppet. 4/4 nu för Johannes – blir det fullt hus i år?

Johannes N hade flyttats upp på bord 4 efter imponerande insatser under säsongen. Men i denna match tog det tyvärr stopp, speciellt när han ställdes inför en motståndare som spelade säkert och tog vara på sina chanser när Johannes blev lite oförsiktig runt sin egen kung. Inte så mycket att göra den här gången.

Calle fortsatte sin trend med lugna partier på bord 5. Han fick upp en stabil fördel men valde ett par mindre lovande fortsättningar och motståndaren lyckades utjämna. När vi alla trodde det lutade åt remi insåg Landskronaspelaren plötsligt att han var tvungen att spela på vinst pga matchläget. Som så ofta händer blev det istället ett omedelbart misstag i ivern att undvika remi och sedan kunde Calle lugnt manövrera hem partiet i ett damslutspel.

Karl gjorde sin mumiedebut på bord 6 och det blev en imponerande insats. Han lyckades tidigt vinna en bonde sedan motståndaren missat ett dubbelhot. När hemmaspelaren sedan blev lite desperat och gav en kvalitet för motspel tog vår spelare lugnt materialet. Motspelet visade sig inte existera utan det blev en snabb mumievinst i partiet. Snygg debut!

Matchens längsta parti spelades av Anton på bord 7. Men det kunde man inte tro i början när han lite spekulativt offrade en pjäs för två bönder. Såg inte helt korrekt ut men visade sig ge goda praktiska chanser. Och när motståndaren inte fann den rätta fortsättningen kom Anton istället ett par bönder upp i ett slutspel. Fortsättningen bjöd kanske inte på den snabbaste vinsten, men Anton valde att lugnt och metodiskt förbättra sina pjäser och till slut kunde inte motståndaren hålla emot.

På bord 8 spelade en annan av våra formspelare, nämligen Patrik. Han spelade ett stabilt parti som svart och fick kraftiga angreppschanser med två löpare som siktade ner mot vits kungsställning. Efter några svaga drag från vits sida visade sig angreppet vara ostoppbart och ställningen kollapsade snabbt. Återigen en imponerande insats från Patrik som tar stormsteg mot nästa ratingintervall.

Ännu en skön seger och fortsatt grepp om förstaplatsen. Härnäst väntar Limhamns SK III på hemmaplan 4 februari, återigen en jämn match där vi hoppas pressa fram två poäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.