Allsvenskan rond 2: SK Mumien – Lunds ASK III 3-5

Dessvärre blev det ännu en förlust på söndagen mot Lunds ASK III, ett lag vi stött på flera gånger de senaste åren i både div III och div II. Denna gång pekade laguppställningen på en oerhört jämn match och vi hade goda chanser till ett oavgjort resultat när bara ett fåtal partier var kvar. Men som vanligt denna helg var det stolpe ut och bortalaget fick lämna med matchsegern.

Vi valde att köra med samma bordsplacering som i premiären, och det innebar att Sverrir återigen fick ta sig an toppbordet. Han verkade komma lite passivt men utan några större problem. Vit försökte få igång ett kungsangrepp men Sverrir fick in motspelet i rättan tid. Partiet såg ut att avvecklas till en remi när vår spelare blev lite oförsiktig och ett par drag senare tvingades han ställas inför valet att bli matt eller bli av med ett torn.

Den enda ändringen i vår uppställning var att jag ersatte Anders på bord 2. Jag valde en väldigt försiktig öppningsstrategi med flera tidiga pjäsavbyten. Min motståndare spelade dock lite oförsiktigt och tillät mig att ta över a-linjen med mina tunga pjäser. I efteranalysen påvisade Sverrir en direkt vinst runt drag 30. Jag såg inte den under partiet utan valde istället att göra ett chansrikt damoffer där jag fick ett torn + en farlig fribonde. Min motståndare såg inget bättre än att ge tillbaka damen och det hela utmynnade i ett springarslutspel där mina pjäser var klart aktivare. I partiet missade svart, säkerligen pressad av klockan, flera möjligheter att skapa motspel och till slut gav han upp när mina förbundna fribönder var på väg att avancera. Ett långt ifrån klockrent parti men jag var nöjd med mitt beslut att offra damen.

På bord 3 spelade Roger återigen aktivt som svart och fick fint pjässpel, vilket resulterade i en bondevinst efter en snygg kombination. Det såg ut som han skulle få kröna sitt spel med en vinst i slutspelet, men tyvärr hade vi underskattat vits motspel. När bortaspelaren lyckade byta bort den sista lätta pjäsen visade det sig mycket riktigt att alla tornslutspel är remi och spelarna skakade hand några drag senare.

Jonas valde en mer traditionell strategi i söndagens parti men hamnade tidigt på defensiven på bord 4. En massavveckling i mittspelet ledde fram till ett tornslutspel där motståndaren hade de bästa chanserna, kanske t.o.m. en direkt vinst. Men några felaktigheter senare var det Jonas som hade en merbonde och vaga förhoppningar om att kunna pressa. Men återigen vände partiet och det var svart som kunde köra ner en kantbonde. Ett inte helt logiskt partiförlopp och en hård smäll för vår spelare som definitivt förtjänade mer i detta parti.

På bord 5 försökte Johannes tidigt ta initiativet men hans motståndare försvarade sig framgångsrikt och hade t.o.m. de mer aktiva pjäserna. I sin iver att pressa för en vinst valde Johannes att offra en pjäs för att skapa en farlig fribonde. Men motståndaren hittade en bra försvarsmanöver som resulterade i en mellanschack med forcerad matt. Ett lite abrupt slut men samtidigt kändes svarts press lite väl spekulativ hela vägen.

Eriks tema med att möta orankade spelare fortsatte på söndagen när han tog sig an Andreas Meyer, en spelare som representerat LASK:s elitserielag på 90-talet och nu gjorde comeback efter många års frånvaro. Lite orättvist för Erik att möta någon av denna kalibern och partiet gick ungefär som förväntat. Trots tappert motstånd från vår spelare kändes det som den svarta fördelen växte drag för drag och avbyte för avbyte och till slut uppstod ett tornslutspel med alltför många svaga bönder som Erik inte kunde hålla.

På bord 7 fick Calle möta en annan LASK-veteran som han haft många duster med under åren. Återigen valde Calle bort Moderna, denna gång med positivt resultat. Trots att vit fick igång ett skenbart farligt kungsangrepp lyckades Calle med några korrekta motstötar och avbyten ta udden ur det vita angreppet. Och i det efterföljande slutspelet visade sig svarts pjäser vara klart aktivare. Vinstföringen såg klockren ut från Calles sida – en imponerande seger och förhoppningsvis något som gör att Moderna kan ställas åt sidan en gång för alla.

Anton hamnde tidigt på defensiven i sitt parti när hans motståndare satsade hårt på ett kungsangrepp med sina aktivare pjäser. Anton lyckades dock hålla ihop ställningen riktigt bra och kom för varje avveckling närmare en remi, vilket verkade vara det logiska resultatet. Motståndaren lyckade dock vinna en bonde men Anton höll rutinerat ihop tornslutspelet trots att han var kraftigt pressad av klockan.

Inte den utdelningen vi hade hoppats på inför helgen, men uppenbarligen hade inte den långa vilan gjort oss gott. Förhoppningsvis innebär detta att vi skakat av oss den värsta ringrostigheten och kan börja prestera på en mer normal nivå under vårsäsongen. Målsättningen är som bekant att hänga kvar i serien och den är fortfarande klart inom räckhåll. Närmast väntar lite välförtjänt jul- och nyårsvila innan serien fortsätter 16 januari med en bortamatch mot Lunds ASK II.

2 tankar kring ”Allsvenskan rond 2: SK Mumien – Lunds ASK III 3-5

  1. Kan bara instämma med föregående talare, utförlig och trevlig rapport. För egen del vet jag inte om jag oförsiktig eller bara girig. Jag såg den säkra remin men ville mer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.