Allsvenskan rond 3: SK Mumien – En Passant 5-3

I gårdagens match fick vi uppleva ett synnerligen inspirerat mumielag som troligtvis levererade den starkaste lagprestationen i klubbens historia när seriefavoriten En Passant besegrades med 5-3, trots att vi hade ett ratingmässigt underläge på 250 poäng i snitt!

På toppbordet verkade Sverrir hamna under lite press, men tack vare vältajmade pjäsavbyten och bondeframstötar som …a4 lyckades han avveckla till ett tornslutspel med lika många bönder. Även om det fanns lite obalans i bondestrukturen hade motståndaren aldrig några reella vinstchanser och spelarna tog remi strax därefter.

Johannes parti på bord 2 var en klockren uppvisning i hur man möter Najdorf. Möjligt att svart vid något tillfälle inte var tillräckligt aktiv, men det förtar inget från Johannes spel. Han kopplade tidigt greppet och utökade sedan fördelen för varje drag som gick. Och till slut gick svarts ställning inte att hålla utan vår spelare fick in en finfin slutforcering som ledde till matt. Årets mest imponerande mumieparti (hittills)!

Även Roger på bord 3 uppvisade goda takter. Han fick tidigt upp den obalans i ställningen han normalt efterfrågar. Och när vit blev alltför oförsiktig och såg en chans att norpa en bonde, missade han att tornet kunde bli instängt. Det ledde till kvalitetsvinst för Roger och sedan var det mest en formalitet innan poängen kunde räknas in. Återigen ett parti där det kändes som vår spelare såg lite mer än sin motståndare.

På fjärde bord utspelades nog matchens vildaste drabbning, åtminstone sett över hela partiet. Mats-Erik gick tidigt på med både g- och h-bonden mot svarts ställning och i något länge kändes det som han gått för långt. Men aggressiviteten gav utdelning i form av en kvalitetsvinst och en trolig vinstställning. Partiet var dock fortfarande komplicerat och svart gjorde sitt bästa för att skapa motspel mot vits kungsställning. Fortsättningen bjöd på oerhörda svängningar mellan klar vinst och möjlig remi. Till slut avvecklades allting ner till ett remislutspel i matchens sista parti. Lite synd för Mats-Erik som inte fick kröna sin kreativitet med en helpoäng, men stilpoäng för den modiga partianläggningen.

Calle valde som omväxling en lugn spelöppning som svart på bord 5. Han fortsatte med att rutinerat byta pjäser och hålla emot alla vits försök till att skapa något. Till slut uppkom ett springar mot löparslutspel där ingen av parterna hade några riktiga vinstchanser. Remin där innebar säkrad matchseger, börjar bli ett tema att det är Calle som får avgöra matcherna.

Även Johannes parti på bord 6 var en jämn historia från start till slut. Vår spelade visade ingen respekt för sin högre rankade motståndare utan spelade snabbt och säkert i en Grünfeld. Efter många avbyten uppstod till slut ett bondeslutspel där bägge spelarna (!) trodde de kunde spela på vinst. Sanningen låg som vanligt mittemellan, dvs klar remi vilket blev uppenbart för alla några drag senare.

På bord 7 hamnade Anton lite passivt i en damgambit. När vit försökte få igång ett minoritetsangrepp valde han att låsa ställningen. Men det gav istället vit fria händer på kungsflygeln och den chansen tog han tillvara och avslutade med ett mattangrepp. Tyvärr såg partiet väldigt ensidigt ut men så blir det ibland när man ställs mot en svår motståndare i en öppning han känner till.

Patriks parti på bord 8 startade som en ovanligt lugn sicilianare där vit fick en liten fördel. Men i mittspelet startade komplikationerna när svart hittade ett sätt att ge damen för två torn. Det såg ut som han också skulle få en löpare i slagväxlingen men Patrik hade räknat längst och kunde genom ständiga mothot få tillbaka pjäsen. Resten av partiet blev en komplicerad historia där vits fria c-bonden såg ut som en vinnare så länge svart inte lyckades väva ett mattnät. Även här verkade Patrik ha saker och ting under kontroll och valde rätt fortsättning i flera komplicerade lägen och till slut hade svarts angrepp ebbat ut och han fick ge slaget förlorat. Stark insats av Patrik mot en rutinerad och farlig motståndare.

Mitt inför-tips innehöll en skrällvarning, tecknen fanns där att det kunde vara något på gång. Men att det både skulle bli en seger, och sättet den togs på, var nog förvånande för oss alla. Och det var stor glädje i laget på den efterföljande middagen.

Nu går vi välförtjänt på julledighet som serieledare med maxpoäng. Efter uppehållet väntar Landskrona SK på bortaplan, ännu en tuff match där vi behöver vara på topp för att fortsätta segersviten.

En tanke kring ”Allsvenskan rond 3: SK Mumien – En Passant 5-3

  1. En väldigt bra laginsats och match från vår sida!

    Det lustiga är att själv kände jag mig aldrig orolig och snarare att jag var den som hade press. Sedan valde jag ”fel” väg och fick slänga in bondeframstöten till 28. – a4 som ett desperat försök till att grumla vattnet lite, vilket jag lyckades med och kunde som jag såg det rädda remin. I efteranalysen visade det sig att både jag och min motståndare hade överskattat våra ställningar och att partiet hela tiden var i total balans, vilket också en datoranalys bekräftade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.