Allsvenskan rond 5: SK Mumien – Limhamns SK III 3-5

I den femte raka matchen mot högre rankat motstånd tvingades vi dessvärre inkassera säsongens första förlust. Med maximalt utnyttjande av våra chanser kunde vi nog vunnit även denna match men förlusten är inte så mycket att säga om.

På toppbordet kom Sverrir lite passivt ur öppningen. Det såg ut som motståndaren kunde ställt vår spelare inför större problem. Men istället kom ett vältajmat remianbud i sämre ställning som bortaspelaren accepterade.

Vår bästa poängplockare Johannes fick återigen upp ett lovande angrepp som vit. Det såg dock ut som han blev lite för materialistisk och valde att byta damen och vinna kvalitet. Men i det resulterande slutspelet fanns det inte mycket att hämta utan svart förbättrade säkert sin ställning drag för drag. Till slut gav Johannes tillbaka kvaliteten, till synes i ren desperation, men verkade då hamna i ett förlorat tornslutspel. Som tur var behövde bortalaget enbart en halv poäng för att säkra matchsegern och därför kom ett remianbud som omedelbart antogs. Istället för dambytet såg det betydligt mer lovande ut att fortsätta angreppet. Lite märkligt och väldigt otypiskt agerat från Johannes som därmed fick kännas vid årets första poängtapp.

På bord 3 fick Calle en obehaglig överraskning i drag 1 när motståndaren spelade b3. Partiet såg rätt så jämnt ut men med lite press från vits sida. Tyvärr missade mumiespelaren ett par lägen att få in lite bondebreaks och fick en jobbig ställning med många hål att täppa till. Strax innan drag 40 bytte spelarna dam och sedan lade Calle in en lång tankepaus vilket ledde till att han överskred betänketiden! Väldigt snopet och ett inte helt logiskt slut på partiet. Ställningen såg svår ut men försvarbar ut så där fanns definitivt bud på en halv poäng för oss.

Dagens mest imponerande mumieinsats stod Karl för på bord 4. Motståndaren valde att blåsa på mot Karls kungsställning men vår spelare stod för ett rutinerat försvarsspel och passade på att ta terräng i centrum. När svarts angrepp körde fast stod det klart att alla chanserna låg på mumiespelarens sida och han avslutade snyggt med ett mattangrepp. Ett klockrent parti och en ny seger för Karl som nu har 2/2.

På bord 5 fick Antons motståndare in lite press redan från öppningen. Det kändes som han sedan behöll initiativet rakt igenom hela partiet, men utan att det fanns något uppenbart läge att göra mer. Som vanligt var Anton sist ut och efter gediget försvarsspel under nästan 5 timmar kunde han till slut få den välförtjänta remin.

Johannes parti på bord 6 blev en märklig historia. Han vann tidigt ett torn i hörnet och många av oss hade då börjat räkna in ettan i partiet. Med facit i hand skulle Johannes kanske valt en annan fortsättning som enbart gav pjäs men tog bort mycket av svarts motspel. I partiet fick svart ett ohyggligt initiativ som först inkasserade en pjäs och sedan etablerade en farlig fribonde. Möjligt att Johannes kunde hittat bättre försvarsmöjligheter men det såg oerhört svårspelat ut och det var inte särskilt förvånande att svart till slut hittade en vinnande kombination.

Patriks parti på bord 7 såg rätt jämnt ut från början till slut. Vår spelare försökte verkligen hitta en lucka i motståndarens försvar men det såg aldrig ut som det fanns några chanser. Följdaktligen tog spelarna remi efter ett par timmars spel.

Efter ett sent återbud fick Carl Martin hoppa in på bord 8. Spelöppningen såg lovande ut med goda angreppschanser för vit. Men när Calle blev lite oförsiktig och tillät svart att komma in med damen i vits kungsställning såg partiet ut att ha vänt. Bortaspelaren missade dock flera chanser att avgöra i mittspelet och istället avvecklades det ner till ett tornslutspel som såg oerhört bra ut för svart. Men då plockade Calle fram sina bästa slutspelstakter och stod för några riktigt bra manövrar. Svartspelaren hittade inget bättre än att byta av tornen och till slut kvarstod kungarna och var sin bonde. Ställningen var relativt lätt remi men efter en lång period men utmärkt spel missade Calle vits enda vinstchans och tillät hans bonde att avancera med schack. Det förlorade tempot gjorde att den klara remin förvandlades till en förlust. Ett bittert slut på ett riktigt bra parti och ännu en förlorad halvpoäng för Mumien.

Kanske inte helt förvånande att efter många matcher med lite stolpe-in var det nu dags för stolpe-ut. Förlusten innebär också att vi halkar ner till andraplatsen efter En Passant som nu leder på partipoäng. De ska dock möta Limhamn III i nästa match så vi får hoppas att dagens motståndare kan ge oss en hjälpande hand då.

För vår del fortsätter serien med ännu en match mot Malmö-motstånd då vi möter Malmö AS andralag på bortaplan den 3 mars. En utmärkt möjlighet att studsa tillbaka efter dagens besvikelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.