Allsvenskan rond 3: Lunds ASK II – SK Mumien 4½-3½

Dessvärre blev det ännu en hedersam förlust idag, vilket gör att vi fortfarande inte har tagit några matchpoäng denna säsong. Precis som väntat blev det en jämn match där det länge såg ut som vi hade chanser att ta poäng. Men i några kritiska lägen svängde partierna till vår nackdel och vi kunde inte riktigt hitta den sista halvpoängen som hade behövts.

På toppbordet spelade Anders ett oerhört komplicerat parti trots att det började relativt lugnt. Men det stod tidigt klart att bägge spelarna var inställda på en rejäl holmgång och åskådarna blev inte besvikna. Från sidlinjen var det omöjligt att förstå sig på alla taktiska svängningar men det kändes lite nervöst tills vi såg Anders inspirerande Txd7!. Därefter fanns det förhoppningar om en helpoäng men partiet ebbade ut i ett olikfärgat löparslutspel. Trots en merbonde för Anders fanns det inte några realistiska vinstchanser utan spelarna delade på poängen.

Partiet på bord 2 blev en snabb historia när Sverrir tidigt fick in en finess som inkasserade en pjäs. Lite oväntat men en positiv kick för hela laget med en tidig vinst.

Håkan parti på bord 3 kunde vi också tidigt döma av som remi. En serie tidiga avvecklingar ledde till ett tornslutspel. Och devisen att alla tornslutspel är remi stämde även denna gång, trots ömsesidiga fribönder. Så även om spelarna höll på ett tag kändes remin klar redan efter någon timme spel.

Om resultaten på bord 2 och 3 tidigt utkristalliserade sig, var det desto mer ovisst på bord 4. Som vanligt satt Roger kvar med matchens sista parti där det hade behövts en vinst för vår spelare. Men trots en komplicerad partianläggning i en av sina favoritöppningar lyckades Roger aldrig skapa några riktiga problem för sin motståndare. Inte ens det planerade bondeoffret från svarts sida lyckades leda till något utan det var mumiespelaren som fick kämpa i uppförsbacke större delen av partiet. Strax efter tidskontrollen lyckades Roger utjämna materiellt och en dragupprepning senare hade partiet slutat med remi.

Mitt parti på bord 5 blev en hemsk historia från början till slut. Jag lyckades med bedriften att både spela oinspirerat, planlöst och dessutom missa enkla dragsekvenser. Det kändes redan tidigt att det inte skulle vara min dag så jag försökte byta av så mycket som möjligt. Dessvärre ledde mina drag till att jag hamnade i ett slutspel med minusbonde där jag inte lyckades hitta någon vettig försvarsplan utan fick tidigt kasta in handduken.

På bord 6 lyckades Anton återigen fälla en 1900-spelare. Börjar bli en riktigt behaglig vana! Fast denna gång lyckades vitspelaren snarare fälla sig själv genom att oprovocerat offra bort massor av pjäser mot Antons kungsställning. Anton tog lugnt hand om materialet och lyckades i rätt läge att motstå frestelsen att bli alltför girig. Ett rutinerat förfarande och en välförtjänt poäng för mumiespelaren.

Calle fick på bord 7 den icke avundsvärda uppgiften att ta sig an hemmalagets legendariska tränare Jan Slettebo. En spelare som vi i Mumien har ett ordentligt psykologiskt underläge mot och detta parti adderade bara till den statistiken. Rent schackligt kom Calle bra ur öppningen och i mittspelet hade han ett utmärkt läge att inkassera en bonde och samtidigt ha en bättre ställning. Istället kom en något märklig manöver och svart fick en enorm kontring som kostade massvis med material. Trots att Calle tappert kämpade vidare med 4 bönder för torn var det bara en tidsfråga innan svarts tunga pjäser skulle fälla avgörandet. Och det kom föga förvånande i drag 40 när Calles sista pjäs var på väg att bli avbytt.

På bord 8 kom Johannes stabilt ur öppningen med både ett stabilt centrum och vettiga fält för sina pjäser. Men i tidigt mittspel kom en liten felavvägning när han inte jagade bort vits springare utan försökte sig på en taktisk kombination. Dessvärre kostade finessen ett par bönder och trots tappert försök från vår spelare så fick han aldrig någon mer chans i partiet. Vits spel var alltför rutinerat och han lyckades håva in poängen. Ändå ett parti där Johannes återigen visade en bra känsla i sin spelöppningsbehandling och det kommer definitivt att inkasseras fler poäng när motståndet blir lite mänskligare.

Återigen ett fall framåt i dagens match och som helhet lämnar vi med en positiv känsla. Men förargligt att vi fortfarande står kvar med en nolla i poängkolumnen. Redan nästa helg är det dock dags igen då vi spelar dubbla hemmamatcher mot Oves SK och Helsingborgs ASK II. Lite av sista chansen om vi ska hoppas på fortsatt div I-spel men samtidigt förtjänar vi definitivt att spräcka poängnollan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.