Allsvenskan rond 6: SK Mumien – Malmö AS 3-5

För första gången i år lyckades vi prestera bättre än förväntat. Jag låter det vara osagt om tipset i inför-rapporten blev den nödvändiga tändvätskan, men faktum är att vi inte var långt ifrån att knipa en matchpoäng. Men totalt sett var nog resultatet rättvist. Till skillnad från tidigare ronder hade vi inte bara otur i vissa ställningar utan lyckades även få med oss några halvpoäng extra.

På toppbordet verkade Anders få upp en normal sicilianare som han brukar gilla. Men motståndaren spelade finurligt och lyckades få en merbonde genom att utnyttja svarts svaga bondeställning. Anders försökte att spela aktivt och offrade ytterligare en bonde för motspel. Men ställningen blev alltför förenklad och då var vit helt enkelt två bönder upp. I det efterföljande slutspelet hade vit dessutom den aktivare kungen och då fanns det inga praktiska chanser för Anders att spela vidare.

Johannes fick återigen spela högt upp i laget, denna gång på bord 2. Hans motståndare spelade en knepig kombination av Moderna och Caro-Kann där Johannes verkade komma helt snett på det. I flera lägen tvingades han spela mindre bra drag för att undvika materialförlust och till slut kunde han inte undvika att svart skapade en fribonde på h-linjen. För att undvika total katastrof tvingades Johannes offra en kvalitet på fribonden men precis som för Anders uppstod ett hopplöst slutspel som svart enkelt kunde föra hem.

På bord 3 spelade Roger ett komplicerat och svängigt parti. Till en början verkade vit komma riktigt bra med öppna linjer mot svarts kung och ett lovande angrepp. Men några mindre exakta drag senare hade initiativet svängt och svart var helt med i matchen. Under tidsnödsfasen blev det extra dramatiskt med ömsesidiga mattangrepp (trots att man bytt dam!). Malmöspelaren fick ett jätteläge att avgöra men efter han missade det verkade partiet ebba ut i remi genom dragupprepning. Då fick bortaspelaren lite hybris och valde att gå ur dragupprepningen. Det visade sig vara ett ödesdigert beslut. Trots att Roger missade en matt i två, kunde han lugnt avveckla till ett vunnet slutspel som han körde hem trots att vit var besluten att inte ge upp förrän det nästan var matt. Verkar vara ett återkommande tema i år med skarpare partianläggningar från vår spelare. Trevligt att det föll väl ut denna gång!

Själv satt jag nere på bord 4 denna gång. Fick möta en spelare som jag tidigare spelat upp en totalt förkrossande ställning mot men sedan gjort en grov bortsättning. Så min enda plan var att upprepa situationen. Den första delen alltså – inte bortsättningen! Och min motståndares enkla plan var att undvika situationen. Som spelet utvecklades gick allt i min favör. I efteranalysen visade min motståndare på en ännu mer förkrossande plan som möjligtvis hade gett mig avgörande fördel efter 15 drag. Dessvärre föll jag för möjligheten att avveckla till ett okomplicerat slutspel med bonde upp i tron att det gav goda vinstchanser. Jag hade dock missat att han fick kontroll över den öppna linjen vilket kraftigt försvårade vinstföringen. I det läget såg det problematiskt ut på samtliga bord (utom Antons) så jag valde att bjuda remi för att undvika 0-8. Ett helt felaktigt beslut visade det sig, med facit i hand borde jag nog fortsatt spela.

Calle blev konfunderad av sin motståndares förstadrag och valde att styra partiet mot en välkänd uppställning på bord 5. Trots att motståndaren spelade aggressivt kändes det som Calle hade situationen under kontroll. Tack vare avvecklingar och motstötar i rätt lägen uppfattade jag det som att ställningen var rätt så jämn. Men i begynnande tidsnöd började det komma lite märkliga tornmanövrar från vår spelares sida, något som vit inte var sen med att utnyttja. Och strax innan tidskontrollen kom det stora läget när Calle tvingades ge en kvalitet. Där fanns det ett direkt vinnande drag som vit dock missade. I det efterföljande slutspelet var Calles löpare tillräckligt stark för att minuskvaliteten inte var avgörande och partiet slutade remi några drag senare.

Jonas har haft en riktigt motig säsong och även lite otur med motståndarnas uppställningar. Även denna gång fick han möta en betydligt högre rankad spelare trots att han satt nere på bord 6. Inledningen av partiet verkade följa Jonas normala vitspel men i ett oförsiktigt ögonblick fick svart spela ner sin bonde till e3 med omedelbar katastrof som följd. Ställd inför flera dåliga alternativ valde Jonas att ge en pjäs för att få lite motspel. Men det blev inte mycket till motspel utan partiet gick snabbt utför tills vår spelare hade fått nog och gav upp.

På bord 7 verkade Anton komma bekvämt ur öppningen. Vit var väldigt tillmötesgående och tillät svart att manövrera sin springare till c4. Redan där kändes det som svart tagit över partiet, både mentalt och på brädet. Däremot blev vi alla lite förvånade när vit frivilligt rev upp sin kungsställning vid ett pjäsbyte, något som gav Anton ett mer eller mindre gratis angrepp som han utnyttjade. Till slut lyckades mumiespelaren kombinera till sig motståndarens dam och förde sedan stabilt hem partiet. En välförtjänt seger för Anton som kämpat bra i tidigare ronder med taskig utdelning. Men nu fick han äntligen fälla en klart högre rankad motståndare!

På bord 8 var det dags för Mumiens nyaste spelare, Johannes Nyholm, att göra sin debut. Vi var alla lite nervösa för hur det skulle gå men det visade sig att han hade bra koll i öppningsfasen. Hans partianläggning såg riktigt förnuftig ut och han fick upp en bekväm liten fördel i slutspelet. Det kändes som båda spelarna var lite osäkra på den bästa planen för respektive sida. Och efteranalysen bekräftade att det var långt ifrån självklart hur man skulle fortsätta. Till slut uppstod ett tornslutspel med ömsesidiga fribönder som såg ut att kunna gå hur som helst. Dessvärre missade Johannes en svårfunnen vinstchans, och när han sedan slog en bonde för mycket försvann även remin. Trots resultatet var det ett imponerande spel från Johannes sida och definitivt ett parti där vi förtjänade mer. Men det lovade gott inför kommande matcher.

Sammantaget sett en bra insats från vårt lag. Känns som flera spelare är på gång efter allt covid-uppehåll. Enda problemet är att det kanske tagit lite för många matcher att komma tillbaka till den här nivån. Men chansen finns fortfarande att hänga kvar och det satsar vi på!

Närmast väntar ett bortaderby mot Lunds ASK II 3 april, följt av en dubbelmatch helgen efter. Det är tätt mellan matcherna just nu, men det är inte nödvändigtvis något som missgynnar oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.