Ny vinst för Anil

Även det fjärde matchpartiet mellan Jonas och Anil slutade med vinst för undertecknad, men det saknades inte chanser för Jonas att kvittera. Spelarna följde samma variant i Benkögambit som i det andra matchpartiet, och Jonas förstärkte med det av teorin rekommenderade 15…Le6 (i förra partiet fick vit klar fördel efter det mer tveksamma 15…axb5?!).

Efter 20.Lxb5 uppstod typställningen som bägge (!) spelarna siktade på i sina förberedelser.

Vit har offrat pjäs för två bönder, de förenade fribönderna på a- och b-linjerna, och har därtill löparparet och ett stort utvecklingsförsprång. Som bevis på de omfattande öppningsförberedelserna räckte det med att kasta en blick på klockan efter 20 drag – vit hade 1:38 och svart 1:37 (vi började med 1:30!).

Efter 24…Sd4, det första nya draget i partiet, användes betydligt mer tid och då kom även misstagen (som en följd av att vi var ute ur teorin – inte för att vi använde mer tid!).

Den första blundern för dagen stod jag för med 28.e6??. Jag hade missat att svart får flyktfältet f7 i varianten 28…fxe6 29.Txc6 dxc6 30.Dxc6+ Kf7 (i mitt huvud stod bonden kvar på f7 och då finns bara 30…Ke7/Kd8) och jag kan inte spela 31.Dxa8 eftersom 31…Lc5+ vinner damen.

Nästa grova misstag stod Jonas för när han spelade 30…Lxb4?? som sätter bort minst en halv poäng, troligtvis en hel. Istället hade 30…Sxb4 vunnit partiet och kvitterat matchserien. Efter 34.Dd4+ trodde jag att 34…Kf7 var remi, jag hade åtminstone tänkt ta ut remischackarna med 35.Dd7+ osv. Jonas trodde att ställningen var förlorad efter 34…Kf7 35.Tc7+ och valde därför att gå upp med kungen till g5, vilket förlorar omedelbart. Troligtvis hade vi bägge fel i vår bedömning! Efter 35.Tc7+ ser det ut som svart har möjlighet att slinka undan med …Kg8 och sedan …h6. Däremot får svart det riktigt jobbigt efter 35.Da7+ Kf6 36.Tc7.

Därmed utökades min ledning i matchserien till 3-1½. Nästa matchparti spelas onsdag 28/10. Dagens parti finns fortfarande tillgängligt på livesändningssidan.

2 tankar kring ”Ny vinst för Anil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.