Allsvenskan rond 2: Helsingborgs SS – SK Mumien 2½-5½

Det blev ännu en seger när vi för andra ronden i rad åkte upp till Helsingborg. Den här gången var det en mer övertygande, och rättvis seger med 5½-2½ mot Helsingborgs SS. Även om det var med lite darr på ribban i de två sista partierna (mitt och Sverrirs).

På toppbordet kom jag bekvämt ur öppningen och hade en liten, men varaktig fördel efter runt 30 drag. Sedan följde en hel del manövrerande utan pjäsbyten i nästan 50 (!) drag, bl.a. en kungsvandring från g1-a1. Skälet var att det endast återstod två partier i matchen, mitt och Sverrirs. Och jag ville avvakta resultatet i det andra partiet innan jag visste om jag kunde eller behövde spela på vinst. Men i min iver att hålla igång partiet lyckades jag vandra med kungen rakt in i motståndarens enda motspel. Och i den slutliga tidsnöden tog han chansen att slå upp linjer mot min kung. Som tur var för min del fann han inte den korrekta fortsättningen – datorn visade matt i 12 för honom i något läge, men med ett svårfunnet förstadrag! Istället spelade han några passiva drag vilket gav mig chansen att få in en kontring med kungsangrepp som avgjorde partiet.

Roger fick ännu en svårspelad motståndare som hade en väl inövad öppningsrepertoar. Det verkar redan bli ett tema i årets säsong. Dagens parti var ingen rolig historia. Rogers försök till aktivitet ledde bara till hål i ställningen. Och när han trodde att motspelet var nära kunde motståndaren vandra in med damen och hota ogarderbar matt. Inte mycket att göra åt. Mer än att skrota öppningsvarianten mot Leningrad i förhand?!

På bord 3 fick Sverrir en kanonställning ur öppningen sedan motståndaren troligtvis spelat fel. Han lyckades på ett snyggt sätt behålla trycket och det resulterade i en damvinst för torn + lätt pjäs. Genom att ge tillbaka damen i rätt läge avvecklade Sverrir till ett vunnet slutspel och vi kände att poängen var nära. Men då började vår spelare krångla till det och känslan bland publiken var att vi kanske tappade den säkra poängen. Till slut lyckades dock Sverrir reda ut komplikationerna och föra hem ett tornslutspel. Men det var nog lite mer jobb än förväntat.

Det kortaste partiet inträffade på bord 4 där Johannes motståndares mobiltelefon ringde efter tiotalet drag. Alltid trevligt med en snabb vinst för laget men lite förargligt för Johannes som är i god form och säkert vela fortsätta partiet.

På bord 5 lyckade Mats-Erik ta sin första mumiepoäng, åtminstone en halv sådan. Det såg ut som han fick ett trevligt initiativ efter öppningen. Men kanske inte heller mer än så. Till slut återstod det bara tunga pjäser på brädet och med lika många bönder kändes det rätt så utjämnat. En säker remi och ett stabilt bidrag till matchsegern.

Calle lyckades som vanligt på bord 6 hamna ur öppningen efter ett fåtal drag. Dessbättre var det bara hans öppningskunskap som saknades, ställningen var helt spelbar och Calle lyckades t.o.m. få en liten fördel efter massavbyten i ett relativt kort mittspel. Till slut kom man ner i ett bondeslutspel som vid första anblick såg remiaktigt ut. Men Calle hade bedömt det bättre än så och hittat något att spela på. Tyvärr gjorde han ett onödigt bondedrag som han trodde vann, vilket omedelbart gjorde ställningen till remi. Den mer aktiva planen som han också förberedde visade sig istället leda till direkt vinst. Lite synd att han inte lyckades ta hem partiet, men förhoppningsvis kommer den extra halvpoängen tillbaka senare under säsongen.

På bord 7 verkade Johannes komma utmärkt ur öppningen sedan hans motståndare valt en lite passiv fortsättning. Jag såg inte mycket av mittspelet men det verkade vara en taktisk röra där det materiella överläget skiftade mellan spelarna. Från ett svårt läge lyckades dock Johannes reda ut komplikationerna bäst och när motståndaren tappade en pjäs i slutspelet var segern hemma.

Patrik hade nöjet att möta samma motståndare som ifjol. Den här gången var färgerna ombytta och troligen hade det inverkan på resultatet. Partiet verkade följa kända öppningsvarianter och spelarna enades om remi i mittspelet.

En klar 5½-2½ seger och vi är ett av tre lag som inlett säsongen med full pott. Närmast väntar förhandsfavoriten En Passant i en tidig seriefinal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.