Staketbygge i Danmark

I helgen var undertecknad över i Kolding och spelade weekendturneringen SonFlow Cup. Det danska systemet med 6-mannagrupper indelade efter rating brukar borga för jämna partier, åtminstone på pappret, och min grupp utgjorde inget undantag. Efter ett återbud vilket bara innebar 4 partier var jag lägst rankad i gruppen. Övriga spelare låg dock inom spannet 2020-2030 så absolut ingen omöjlighet.

Det började med ett hårt parti på fredagskvällen där jag tack vare en oförsiktighet från min motståndare kunde vinna ett T+L slutspel med merbonde. Partiet tog över 5 timmar och jag kunde bara tacka högre makter för att min frirond låg ronden efter så jag kunde vila ut.

På lördagen fick jag en bekväm ställning som vit i damgambit och när min motståndare gick hårt åt min damflygel kunde jag kontra i centrum och köra ner bönderna mot honom. Till slut kunde han inte undvika kraftiga materiella förluster utan tvingades ge upp. Ett rätt så bekvämt parti, speciellt som jag fortfarande ”led” av det hårda partiet i förra ronden.

Söndagen innebar en dubbelrond och i det första partiet tvingades (?) jag spela Moderna. Hade hoppats att pausa den öppningen under en period men i ett svagt ögonblick lyftes ändå g-bonden fram i första draget… Hamnade som vanligt passivt men försvarbart, vilket får ses som ett steg framåt. I rätt läge lyckades jag få in en motstöt som gav en merbonde och avveckling ner till T+L+S slutspel. Valde då att ge tillbaka bonden för initiativet, vilket senare gav mig en farlig fribonde. Min motståndare såg ingen utväg utan gav en pjäs för att stoppa fribonden. Trots merpjäsen var det långt ifrån lättvunnet så jag blev oerhört förvånad när han gav upp några drag senare. Hade förberett mig på en lång fortsättning och datorn verkade bekräfta min bedömning, +0,4 i slutställningen.

I slutronden spelade jag för turneringsseger men min motståndare låg bara en poäng efter så jag var tvungen att hålla remi. Men eftersom jag redan var nöjd med min turnering var taktiken bara att köra på och gå för vinst. Något som gjordes lite lättare av att min motståndare ställde upp en passiv kungsindier. Ganska enkelt kunde jag öppna h-linjen, offra mig igenom och ställa upp ett ogarderbart matthot, allt inom 20 drag!

En snygg slutpunkt på en succéfylld turnering – 4/4 och +42 i Elo! Om bara den sviten kunde fortsätta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.