Allsvenskan rond 5: Limhamns SK II – SK Mumien 6½-1½

Det blev tyvärr en ganska väntad förlust mot topplaget Limhamns SK II. Men trots de stora siffrorna fanns det många ljusglimtar att ta med sig. Med en mer rättvis utdelning hade vi kunnat ta 1½-2 poäng mer och kommit undan med en hedersam förlust.

På toppbordet spelade Håkan snabbt upp en standard-Sicilianare. Det såg ut som han skulle få goda angreppschanser men hans högre rankade motståndare hade koll på saker och ting. Och när svarts motangrepp bröt igenom gick det inte att hålla ihop ställningen, trots en lång kungsmarsch från Håkans sida.

Johannes fick som svart på bord 2 upp en ohyggligt komplicerad ställning . Även i efteranalysen var det omöjligt att reda ut alla varianterna. Det verkade åtminstone som vit kom klart bättre ur öppningen och vann en kvalitet. Men sen kom Johannes angrepp igång med full kraft och vitspelaren fick ägna sig åt desperat försvarsspel. I ett kritiskt läge missade Johannes ett direkt vinnande drag och tillät istället motståndaren att offra tillbaka kvaliteten. I det efterföljande tornslutspelet fanns det fortfarande vissa vinstchanser men en ogenomtänkt bondeframstöt satte stopp för detta. Ett antal drag senare kom spelarna överens om en remi.

På tredje bord valde jag att inte spela mitt normala öppningsdrag. Ett beslut som togs vid brädet, baserat på någon form av magkänsla. Experimentet föll relativt väl ut även om min rutinerade motståndare hade full koll på öppningen. Inför ett annalkande massavbyte i tidigt mittspel valde jag att bjuda remi och min motståndare accepterade då det såg bra ut för hemmalaget på övriga bord.

Roger hade svart på bord 4 och fick möta en Lb5-sicilianare. Inte helt oväntat, och tydligen rätt så tacksamt. Efter några normala öppningsdrag blev ställningen oerhört komplicerat efter vit drog b4, ett drag som vid första anblick såg omöjligt ut men som visade sig ha många finesser. Bägge spelarna förbrukade enorma mängder tid och föga förvånande kom det också ett misstag som tillät Roger att ge torn för två pjäser. Dessvärre följdes sekvensen upp med en oförsiktig springarschack och några drag senare hade svarts pjäser krånglat ihop sig. Med kvalitet under i hopplöst läge valde Roger därför att ge upp. Synd på en kreativ partianläggning och återigen missade vi våra chanser.

På bord 5 kom Jonas tidigt konstigt i öppningen och fick inte tillbaka en bonde som han verkade skenoffra. Trots tappert kämpande verkade det som svarts fördel bara växte drag för drag och till slut lyckades inte vår spelare stå emot.

Calle blev inför partiet påmind om sina senaste upptåg i samma lokal. Den ökända streckningsincidenten levde kvar i flera spelares minne! Trots att han undvek sådana fadäser fick han en tuff start i partiet på bord 6. Redan efter 7 drag hade vit en oerhörd fördel. Men några tveksamma drag senare så var svart med i matchen igen. Med många tidiga avbyten blev det en hel del manövrerande mellan Calles löparpar och motståndarens löpare+springare. Under en lång period verkade det som alla tre resultaten var möjliga. Och trots vits två merbönder lyckades Calles aktiva löparpar bärga en halva när vits springare förirrat sig in i motståndarställningen och inte hade några reträttmöjligheter.

Matchens sista parti stod Anton för på bord 7, något som börjar bli en vana. Det såg länge ut som en jämn ställning där Anton höll sin motståndare stången. Till och med så att vits ställning var att föredra. Och det blev ännu tydligare när svart började med lite märkliga tornmanövrar. Till slut dök den stora chansen upp när Anton hade kunnat gå upp med kungen och hämta in det infångade tornet. Tyvärr inträffade det i drag 40 när vår spelare var mer fokuserad på att klara tidskontrollen utan att sätta bort sig. Därefter följde ett långt manövrerande från bägge spelarna. Remin verkade vara på gång när en överilad bondeframstöt tillät svarts torn att komma in i vits ställning. Även om fördelen inte var så stor så kändes det oerhört svårt att hålla i praktiskt spel. Och mycket riktigt dukade Anton till slut under trots tappert kämpande.

På sista bord hade Erik lojalt ställt upp trots att kalendern egentligen satte stopp för spel – det tackar vi för. Dessvärre gick han tidigt fel i partiet och inte ens den sedvanliga optimismen hjälpte denna gång. En snöplig start på både partiet och matchen.

Som synes fanns det goda chanser i flera partier. Åtminstone tre klara vinstställningar spolierades i tidsnöden. Men spelet lovade gott, mer av sånt i kommande matcher och det finns goda möjligheter att vi har tre lag bakom oss i slutställningen.

Närmast väntar en hemmamatch 20 mars då vi möter ett annat förmodat topplag, Malmö AS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.