Allsvenskan rond 1: SK Mumien – En Passant 1½-6½

Dagens premiär mot En Passant blev ingen rolig tillställning. Våra motståndare kom med i stort sett det bästa de hade och tog en rättvis seger med 6½-1½. Siffrorna var dock något stora, det fanns bud på ytterligare halvpoäng för Mumien i några av partierna.

På toppbordet hade En Passants Jan Clementsson sett fram emot Blekingederby mot Håkan Winfridsson, men fick istället ta sig an Anders Sandström. Anders utjämnade nog i öppningen, en kombination mellan Slaviskt och Grünfeld. Men en förhastad bondeframstöt blev taktiskt vederlagd och så var det partiet förlorat.

Rune på andra bord spelade som vanligt friskt mot Christian Unmack. Denna gång blev det en centrumgambit där svart enligt Rune spelade fel i början. Dessvärre mindes inte Rune hur han borde fortsätta och i partiet hamnade han först bonde ner och strax därefter trängde motståndarens dam in i hans kungsställning med förödande konsekvenser. Även om partiet varade ytterligare 40 drag fick vår spelare aldrig några chanser.

Jag fick upp en kungsindisk uppställning på bord 3 och valde att gå på angrepp mot motståndarens långa rockad med hjälp av ett spekulativt pjäsoffer. Dessvärre fick jag inte ut något och följde därför upp med ett tveksamt kvalitetsoffer. Min motståndare försvarade sig korrekt och tog hem poängen i matchens sista parti.

På bord 4 hamnade Jonas tidigt snett i en Grünfeld mot Håkan Lyngsjö, som faktiskt spelat en säsong i Mumien (i Allskånskan). Jag avfärdade rätt så snabbt Jonas motspel men efteranalysen visade faktiskt på en remichans i absoluta slutet som han dock missade.

Enda vinstpartiet för Mumien kom på bord 5 där Roger visade klart bättre förståelse i en Nimzoindier. Han fick tidigt en klar fördel och tog helt över spelet på både kungs- och damflygeln. Partiet avslutades sedan med en liten taktisk finess.

Johannes spelade vit mot Najdorf och fick upp ett lovande angrepp. Ett par tveksamma manövrar gav dock svart initiativet men till slut lyckades vit komma in i ställningen och få till remischackar. Ytterligare en halvpoäng för Mumien.

Matchens vildaste parti utspelades nog på bord 7 mellan En Passants lagledare Roland Johansson och vår mest trogna Moderna-spelare Carl Hammarlund. Carl spelade ett utmärkt parti och fick en fantastisk ställning. I tidsnöd (antar jag) valde han en remifortsättning istället för att spela på vinst. Men dessvärre kom en dundertabbe som satte bort hela partiet i ett drag.

Carl Martin fick på sista bord ta sig an en betydligt högre rankad motståndare. Han kom lite fel i öppningen där motståndaren lyckades ladda upp ett farligt dam+löparbatteri mot g2. Dessvärre missade han några chanser att skapa farligt motspel med sina springare och när svarts torn kom in i vits ställning gick det snabbt utför.

Inte heller ”utanför brädet” gick det något vidare för Mumien – livesändningen lade av efter någon timme och eftersom undertecknad spelade i matchen kunde den inte återställas. Men nu är det bara att ta nya tag och ladda om till nästa match om 4 veckor mot Harplinge/Halmstad II.

En tanke kring ”Allsvenskan rond 1: SK Mumien – En Passant 1½-6½

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.