Inför: Allsvenskan 2016-17

På söndag inleds den allsvenska säsongen. För SK Mumiens del blir det för första gången spel i division II efter fjolårets suveräna serieseger. Även under klubbens första säsong 2004-05 vann man division III, men valde att satsa på Allskånskan kommande år.

Årets säsong bjuder inte på några större nyheter, åtminstone inte vad gäller de yttre förutsättningarna. Spelartruppen är helt identisk med fjolårets (varför ändra ett vinnande lag?). Och både spellokal och livesändningar från samtliga hemmamatcher kvarstår.

Nej, det enda som blir nytt är motståndarlagen där nivån höjs ett snäpp. I årets serie kommer vi att ställas mot Limhamns SK III (nedflyttade från div I), Limhamns SK IV, Oves SK (nedflyttade från div I), Lunds ASK III (uppflyttade från div III), En Passant, Ystads SS och Harplinge SS-Halmstad II. Som synes en geografiskt gynnsam lottning, och med 4 hemmamatcher blir det enda logistiska besväret bortamatchen mot Harplinge-Halmstad.

Så vad kan vi förvänta oss resultatmässigt av denna division II:8 serie? Låt oss ta en titt på lagens medelrating ifjol (siffran inom parentes anger hur många spelare som användes):

  1. En Passant (14) 1972
  2. Limhamns SK III (21) 1945
  3. Oves SK (13) 1929
  4. Lunds ASK III (15) 1884
  5. SK Mumien (10) 1839
  6. Harplinge SS-Halmstad II (15) 1779
  7. Ystads SS (13) 1778
  8. Limhamns SK IV (22) 1741

Det vore inte helt orimligt att ta ordningen ovan som sitt tips. Men jag tror inte riktigt på detta utan har istället följande gruppering.

Toppstriden: En Passant, Oves SK och Lunds ASK III

Ifjol fick En Passant se sig slagna av ett starkt Malmö AS II, tack vare MAS förstärkningar i förstalaget. Men med ett antal 2000-spelare och talangfulla ungdomar kommer de säkert kämpa i toppen. Oves SK gjorde en svag insats när de åkte ur div II och verkade ha svårigheter att mönstra fullt lag i alla matcher. Men med bättre uppslutning, framför allt på toppborden, borde de ha det starkaste laget i serien. Lunds ASK III kvalificerade sig som en av de bästa tvåorna i div III. Till årets serie verkar det finnas en starkare spelartrupp att tillgå och då kan det bära långt.

Outsiders: Limhamns SK III och SK Mumien

Kan tyckas kontroversiellt att inte tippa Limhamn III i toppen när de placerade sig före Oves i div II, även om bägge åkte ur. Men jag tror att Limhamn är något svagare i år, och verkar även ha tappat ett par spelare i 2000-skiktet. Mumien har ett lag med hög potential men även djupa dalar. Under fjolårets säsong prickade vi in toppinsatsen i den viktiga seriefinalen mot LASK III, men varvade detta med några individuella bottennapp.

Bottenstriden: Harplinge SS-Halmstad II, Ystads SS och Limhamns SK IV

Både Ystad och Limhamn IV klarade sig kvar eftersom det fanns betydligt svagare lag i serien (Springaren och Engelholm). Men året serie ser betydligt starkare ut så det blir svårt för dessa lag att undvika bottenstriden. Harplinge-Halmstad spelade ifjol i en annan div II-serie så är lite svårare att bedöma. Mycket beror nog på hemmamatcherna och om deras motståndare har ett svagare lag i dessa matcher (ett tyvärr inte helt ovanligt fenomen).

Detta leder alltså fram till följande sluttabell:

  1. En Passant
  2. Oves SK
  3. Lunds ASK III
  4. Limhamns SK III
  5. SK Mumien
  6. Ystads SS
  7. Limhamns SK IV
  8. Harplinge SS-Halmstad II

Facit kommer den 19 mars 2017, då får vi se hur många rätt det blev.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.