Missat skönhetspris (?) i femte partiet

Gårdagens parti slutade återigen med seger för Anil, hans tredje vinst i rad och en utökad ledning i matchserien till 4-1½. Nu behöver Jonas vinna de resterande 3 partierna för att ta hem semifinalen.

Precis som i parti 1 och 3 försvarade svart sig med Moderna, men valde en något annorlunda variant där svart spelar …Sf6 och …Lxh3 istället för …Sd7 och …Lb7 som i de tidigare partierna. Detta visade sig vara ett bra val och efter 16 drag uppkom en ställning som enklast kan beskrivas som en fantastisk Draken-uppställning för svart. Den största skulden kan läggas på vits dam som använde ett antal tempo för manövern Dd1-d2-d3-c3-e1.

Fortsättningen av partiet blev, för en gångs skull i matchserien, rätt så logisk där svart lugnt byggde upp ett brutalt angrepp mot vits kung. Pressad av detta gav sig vit ut på ett spekulativt angreppsförsök med 20.Dg3 (ytterligare ett damdrag!) men detta slogs ganska enkelt tillbaka. Dock missades en fantastisk möjlighet att göra partiet till en stark kandidat i kampen om skönhetspriset.

Här fanns 20…b4!? 21.Sd5 Sxc3+! 22.Lxc3 bxc3 23.Sxc7 Txb2+ 24.Kc1 Txc7 och vit är maktlös mot svarts hot c2+Tb1 eller Sc6-b4xa2.

Under partiet övervägde jag damoffret men missade hur stark svarts ställning var efter 24…Txc7, jag letade efter något mer forcerande men fann inget. Något pressad av klockan valde jag därför det säkrare 20…e6 som också vann.

Nästa matchparti spelas torsdag 5/11.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.