Mumiens matchspel

Gårdagens bägge semifinaler i Mumiens mästerskap i matchspel bjöd på stor dramatik. I det andra matchpartiet mellan Jonas och undertecknad följde vi samma mönster som i parti 1: Vit drog på för fullt med pjäsoffer (12.Sfxd5, 20.Lxc4), svart lyckades nätt och jämnt hålla ihop ställningen och undvika omedelbar förlust, svart fick in några välkomna avvecklingar vilket ledde fram till ett fördelaktigt slutspel och slutligen bjöd svart remi i ömsesidig tidsnöd vilket vit genast accepterade. Troligen hade det varit bättre att spela lugnare i vissa lägen, t.ex. 20.Td1, men skönhetspriset hägrade…

I den andra semifinalen mellan Roger och Rune spelades första matchpartiet. Där har spelarna kommit överens om att förkorta serien till endast 4 partier, istället för de normala 8. Som vit i London-varianten hittade Roger en intressant möjlighet när han avancerade med a-bonden (11.a6). Detta ledde till en klart fördelaktig ställning när Rune valde att inte svara med det förväntade, men komplicerade, 11…Db6. Efter några avvecklingar fick vit efter 35 drag ett fördelaktigt damslutspel. Rune valde att helt oprovocerat ge några bönder för att få mer aktivitet och öka remichanserna. Roger kontrade med att komplicera vinstföringen och släppa in svarts kung i ställningen. Enligt sekundant Hammarlund hade Rune remi med 70…Dg8+, vilket verkade stämma när vi gjorde en snabbkoll efter partiet. Istället varade partiet 20 drag till innan Rune gav upp.

Nästa speldagar är 22:e och 24:e oktober för tredje och fjärde partiet mellan Jonas och Anil och sedan 3 november då båda semifinalerna äger rum, se Kommande evenemang till höger för senaste info. Gårdagens partier kan spelas igenom på live-sidan.

3 tankar kring ”Mumiens matchspel

  1. Det här är ju fantastiskt roligt, med matchspel, sekundanter, publik, live-sändningar och referat! Ser verkligen fram emot nästa batalj!

  2. En härlig rond att uppleva från läktaren!

    Rune, som var i underläge nästan hela partiet mot Roger, hade mycket riktigt en ganska enkel remi i drag 70, vilket betyder att vits 68 Kh4+ egentligen sätter bort vinsten.

    Som domare för skönhetspriset noterar jag den potential som fanns i Anil-Jonas; Anil briljerade en stund med uppfinningsrikt offerspel, men även Jonas blev skönhetsspekulant med sin tapperhet i försvaret och oväntade mobilisering i det sena mittspelet. Ingendera lyckades sätta rosett på sin prestation, men det ser lovande ut inför kommande ronder!

  3. Det bör noteras att Roger Nilsson och Magnus Carlsen plockade fram London-systemet på samma dag! Frågan måste ju ställas, hade de kommit överens om det i förväg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.