Allsvenskan rond 4: Helsingborgs ASK – SK Mumien 7½-½

Som väntat blev det en storseger för hemmalaget, tillika seriefavoriten Helsingborgs ASK. Men siffrorna var inte helt rättvisande, vi var definitivt med i flera av partierna och borde fått med oss ytterligare någon partipoäng.

Först ut var dessvärre jag som på bord 2 blev helt överkörd i Moderna. Min motståndare fick in flera (!) pjäsoffer och som en groggy boxare antog jag samtliga. Insåg alltför sent att det ledde till forcerad matt innan 20 drag hade spelats. Förhoppningsvis var detta väckarklockan som kan få mig att överge denna högst suspekta öppning!

En annan som hade det svårt som svart var Calle på bord 4. Kanske ingen slump att han t.o.m. valde att överge Moderna men alternativet var nog inte det bästa. Även där fick motståndaren väldigt bra spel och efter 20 drag var det materialförlust och dags att ge upp.

Även Roger på femte bord fick problem som vit i öppningen. Motståndaren spelade aktivt och gav en bonde för initiativet. Efter några tveksamma, passiva drag från Rogers sida såg svarts ställning fantastisk ut och runt drag 20 (ser vi ett återkommande tema?) flög det också en pjäs. Det var bara att skriva in ytterligare en mumieförlust i matchen.

På sista bord hade vi turen att Carl Martin kunde ställa upp efter att flera spelare lämnat återbud. Det var ett tag sedan hans senaste parti men han spelade aktivt mot sin betydligt högre rankade motståndare. Efter några komplicerade svängar trodde Calle att han hade motspel med en infångad vit dam men Helsingborgsspelaren lyckades få ut den genom att ge en pjäs för tre bönder. Ställningen såg spelbar ut men tyvärr släppte Calle ytterligare en bonde. Det fanns några vaga förhoppningar om en matt på sista raden men tyvärr blev det ingen realitet. Så när motståndaren inkasserade en femte bonde för sin pjäs var det dags att ge upp.

Anders fick på toppbordet ta sig an GM Daniel Semcesen, troligtvis den högst rankade spelaren en mumie mött i seriespelet. Anders spelade bra i öppningen och stormästaren valde att ge två bönder men enligt egen utsago utan att ha full kompensation för bägge. I partiet höll vår spelare uppe trycket men i övergången till slutspel tog ratingskillnaden ut sin rätt och motståndaren lyckades erövra ett par bönder och partivinst. Som vanligt bra spel av Anders och stormästaren fick verkligen slita för poängen.

Johannes inledning på bord 3 gav vissa förhoppningar om poäng. Han spelade upp en lovande angreppsställning i Sicilianskt och det såg ut som ett sedvanligt Johannes-parti. Dessvärre blev fortsättningen något krokigare och när motståndaren lyckades avveckla till ett slutspel satt Johannes med ett gäng svaga bönder. Hemmaspelaren körde därefter rutinerat hem sin bättre ställning utan några motchanser för vår spelare.

Trots 0-6 såg det inte ut som vi skulle bli nollade eftersom vi strax efter tidsnöden stod bättre på de bägge återstående borden. Eriks parti på bord 6 såg väldigt övertygande ut för vår spelare som var två bönder upp i slutspelet och hade dessutom ett löparpar som säkerligen var värt ytterligare en bonde. Men en miss i tidsnöden gav motståndaren chansen att vinna tillbaka de två bönderna. Trots detta var det fortfarande Erik som spelade på vinst tack vare en fri a-bonde tillsammans med det nyss nämnda löparparet. Hemmaspelaren försvarade sig utmärkt och det såg ut som partiet skulle gå mot remi när Erik i nästa tidsnöd tyvärr gav sig in i ett spekulativt pjäsoffer som inte höll. En klart oförtjänt förlust för mumiespelaren som jag tyckte såg ut som den starkare parten genom nästan hela partiet.

Men vid det laget visste vi att Anton på bord 7 åtminstone skulle bärga en halvpoäng så vi skulle undvika en total förnedring. I ett lugnt Engelskt parti verkade Anton få lite problem när svart började bli aktiv på kungsflygeln. Som vanligt kämpade Anton på riktigt bra och i tidsnöden lyckades han t.o.m. vända partiet och gå in i slutspelet bonde upp. Efter ytterligare några avvecklingar hade han springare mot löpare med en merbonde (3 mot 2). Vi trodde alla det fanns goda vinstchanser men ingen av oss såg en klar vinstväg. I partiet kanske Anton gick på för hårt och bytte ett bondepar vilket troligtvis försvårade vinstmöjligheterna. Trots fortsatt press lyckades motståndaren hålla ihop ställningen och till slut tog spelarna remi. Ett riktigt starkt parti av Anton och det var ytterst nära en välförtjänt seger.

Trots de stora siffrorna visade flera av spelarna upp gryende form. Och det lär behövas eftersom övriga resultat i serien inte gick vår väg. Detta innebär troligtvis att det inte räcker med 4 poäng på de återstående tre matcherna. I nuläget lutar det åt att vi behöver plocka 5, eller kanske t.o.m. 6 poäng. Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Närmast väntar Karlshamns SS hemma 2 februari – en nyckelmatch i kampen om fortsatt div I-existens!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.