Allsvenskan rond 7: SK Mumien – Oves SK 1½-6½

Inledningen på helgen blev knappast något att skriva hem om. Den uppåtgående trenden från tidigare matcher var som bortblåst och istället blev det en hemsk dag på jobbet med en storförlust i derbyt mot Oves.

Anders såg ut att ha fått en bra inledning på sitt parti på bord 1. Trots att han mötte en betydligt högre rankad motståndare såg svarts ställning komfortabel ut efter 20-talet drag. Vet inte riktigt vad som gick snett, kanske var det en felaktig plan att slänga ut pjäserna på kungsflygeln? Det visade sig i alla fall att det inte fanns mycket att hämta där utan istället kunde vit lugnt bryta igenom på damflygeln. Ställd inför en kommande promovering var det inte mycket att göra utan förlusten var ett faktum.

På bord 2 kom Sverrir till synes väldigt passivt ur öppningen. Lite oklart om det var planerat eller bara en missräkning. Fortsättningen på partiet tydde på det senare och svart kunde ta över mer och mer av spelplanen. För att lätta på trycket offrade Sverrir en bonde men det gjorde inte mycket för att hejda svarts framfart. Några drag senare var invasionen av de tunga pjäserna ett faktum och det fanns inte mycket anledning att spela vidare.

Roger fick på bord 3 möta en gammal nemesis från junioråldern. Det har spelats otaliga partier mellan dem och många har inletts med samma milda spelöppningsbehandling från vits sida. På förhand kändes detta som en fullträff i laguppställningen men tyvärr infriades inte den förhoppningen vid brädet. Svart verkade ha lite problem med sina hängande bönder och vit avvecklade lugnt till ett fördelaktigt slutspel. Roger såg ingen annan utväg än att ge en bonde för motspel. Dessvärre var det inte mycket till motspel, utan vit kunde plocka en andra bonde. Och när han dessutom framtvingade tornbyte var det bara att stanna klockan.

På bord 4 såg det länge väldigt remiaktigt ut för Johannes. Massvis med avbyten och samma pjäsuppsättningar på bägge sidorna gjorde att vi tidigt skrev av partiet som en halva. Men Johannes något passiva pjäser och problematiska bondestruktur gjorde att svarts tunga pjäser skapade problem med sin aktivitet. Och helt plötsligt hade vits ställning kollapsat utan att vi riktigt förstod hur det gick till. Lite snopet men det var helt enkelt en sådan dag.

När Håkan tidigt tog remi på bord 5 gjorde han det i tron att det skulle bli en jämn match. Men med facit i hand var det nog klokt att säkra en halva så att vi undvek att bli nollade. Visserligen kunde bägge parter valt att spela vidare i ställningen men det kändes som ett massavbyte var nära förestående.

Calles parti på bord 6 blev ett taktiskt fyrverkeri där vår spelare tidigt tog över både initiativ och möjligheterna. Det kändes som svart förr eller senare skulle vika ner sig men istället hittade Oves-spelarna flera spektakulära drag som totalt vände partiet. Imponerande kreativitet trots den blygsamma rankingen! Istället för en klar vitseger blev det en överkörning från svarts sida som avslutades med 4 (!) pjäser som jagade en stackars vit kung. Inte mycket att göra för Calle där.

Säsongens starkaste insatser har Anton stått för med flera imponerande vinster mot betydligt högre rankade motståndare. Denna gång tog det dock stopp när han kom konstigt ut öppningen och fick kämpa i motvind hela partiet. Tyvärr kom det aldrig riktigt någon andra chans utan vit lyckades hela tiden hålla pressa ner Antons pjäser och det kändes bara som en tidsfråga innan det skulle kosta material. Dessvärre stannade det inte vid lite materialförlust utan vit fick även in en fribonde. Trots att Anton gav damen för lite motspel kunde han inte bli av med fribonden och då fanns det ingen rimlig möjlighet att fortsätta.

Det enda glädjeämnet för dagen stod Jonas för på åttonde bord när han äntligen fick inkassera säsongens första seger. Till slut satt hans öppningsförberedelser och han fick tidigt bra spel med tryck mot svarts kungsställning. När vi satt och förberedde oss på ett ordentligt angrepp växlade han dock spår och avvecklade ner till ett klart fördelaktigt slutspel. Det visade sig vara ett bra beslut även om bägge spelarna nog kunde spelat bättre från det uppkomna läget. Men i slutändan uppstod ett springarslutspel som avgjordes när motståndaren missade en mellanschack. En skön seger för Jonas och välförtjänt efter tidigare insatser som inte givit några resultat.

Som synes var det en hel del som gick emot oss i denna match. Kanske var det mitt positiva tips som invaggat laget i falska förhoppningar? Eller var det en övertro på att trenden äntligen vänt för oss? Men oavsett vilket så innebär resultatet att det krävs ett mindre mirakel för att vi ska hänga kvar. Till att börja med tre vinster för oss i de återstående matcherna, men dessutom ska övriga resultat gå vår väg. Fast så länge den teoretiska chansen finns kvar så är det bara att klamra sig fast vid det halmstrået!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.