Allsvenskan rond 7: SK Mumien – Mölndals SK 5½-2½

Efter 5½-2½ mot Mölndal står det klart att Mumien för första gången tar steget upp i division I till nästa säsong! Dagens vinst var allt annat än säker men tack vare en stark uppställning på undre halvan kunde vi till slut bärga matchsegern.

Dessvärre fick Anton återigen inkassera en etta utan spel sedan motståndarna endast kommit med 7 man. En ovälkommen vana som han förhoppningsvis slipper nästa år. Men 4/4 för Anton i årets serie imponerar.

Först ut av de spelade partierna var mitt eget. Både vi och Mölndal hade placerat sin högst rankade spelare på bord 3 och i den toppkampen hade mitt Moderna inget att hämta. Särskilt som jag oförsiktigt vandrade rakt in i vits ställning med min dam men fick se den fångad efter endast 15 drag – ridå!

På toppbordet hade Anders fått till sina sedvanliga Najdorf-svängningar. Åtminstone såg det ut så för oss i analysrummet. Men det var inte helt tydligt var svart skulle placera sin kung. Till slut valde Anders att ge en bonde för att sätta kungen i säkerhet och var säkerligen inställd på att bli pressad i slutspelet. Men till allas förvåning valde vitspelaren att bjuda remi kort därefter. Visserligen pressad av klockan men lite förvånande med tanke på matchläget.

Johannes var för dagen nere på bord 6 och fick tidigt vinstspel i en Caro-Kann när motståndaren i desperation (?) valde att ge en pjäs efter tiotalet drag. Trots att Johannes krånglade till vinstföringen och t.o.m. satte bort en bonde kunde han till slut föra hem slutspelet.

Även Rune på bord 4 fick tidigt vinstspel när han fick in det dödliga Lxh7. Trots ett kreativt sprattel från motståndaren, som bl.a. innebar att ge damen för torn+löpare, släppte aldrig Rune på trycket utan kunde säkert föra hem poängen och ta oss ytterligare ett steg närmare de magiska 4½ poängen.

På andra bord hade Håkan ett till början ganska odramatiskt parti. Det såg ut som motståndaren höll på att ta över i ett dam+torn slutspel men Håkan fick till en kritisk block med sitt torn. När motståndaren något oförsiktigt tillät dambyte tog Håkan chansen och avvecklade till ett tornslutspel där det endast fanns vinstchanser för vår spelare. Objektivt sett var ställningen remi men efter en miss från motståndarens sida hade Håkan ett läge som han dock inte förvaltade. Istället tog svartspelaren ut remischackar, trots allt det logiska resultatet i partiet.

4-2 således och det räckte med en halv poäng i de två återstående partierna för att vi skulle kunna titulera oss som seriesegrare.

På bord 7 hade Rogers motståndare spelat upp ett kreativt angrepp. Det verkade dock som Roger hade läget under kontroll men en farlig springare ställde till oerhörda problem för honom i tidsnöden. Efter 40 drag fick han veta att remi räckte för matchseger och fann då en avveckling till ett tornslutspel med minusbönder, där kombinationen av aktivt torn och en fribonde räckte för att säkra den efterlängtade halvan! Det fanns visserligen lägen tidigare under partiet som kunde lett till seger men det spelar mindre roll efter den matchavgörande halvan.

Sist ut var Calle på bord 5 som hamnat lite snett på det i sin favorituppställning Hippon. Ett tidigt b4 från vit plockade effektivt bort allt svarts motspel och Calle fick därför inrikta sig på försvarsspel. Genom ett vältajmat byte av vitfältslöparna lyckades Calle ta bort det mesta av vits press och där kändes det som luften gick ur bortaspelaren. Fortsättningen bjöd på många avbyten och partiet var på god väg mot remi när vit gjorde ett grovt misstag genom att byta dam. Ställd inför en oundviklig löparinvasion lät vit klockan rinna ut och Calles staket var därmed intakt – 7/7 i årets serie, imponerande!

Det blev en betydligt svårare match än väntat, både för att flera i vårt lag verkade något ur form men också för att vi fick möta ett heltaggat bortalag som kämpade för kontraktet (utan framgång visade det sig). Men till slut stod vi som segrare och efter 5 vinster och 2 oavgjorda matcher denna säsong får vi ta steget upp i seriesystemet. Det blir till att vässa både spelöppningar och de taktiska kombinationerna om vi ska ha en chans att hänga kvar nästa år – och det siktar vi ju på!

2 tankar kring ”Allsvenskan rond 7: SK Mumien – Mölndals SK 5½-2½

  1. Nolered ber att få gratulera till seriesegern och önskar lycka till i ettan.

    Det har varit roligt att följa er blogg, vi har ju haft ett lite annat perspektiv då vi kämpat för att hålla oss kvar medans ni kämpat i toppen.

    1. Tack Niklas. Och gratulerar till att ni lyckades hänga kvar i tvåan, det var en imponerande (och något överraskande) seger igår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.