Allsvenskan rond 5: SK Mumien – Karlshamns SS 4-4

Här kommer en försenad matchrapport från senaste matchen hemma mot Karlshamn.

Trots att det länge såg ut som vi skulle ta bägge matchpoängen lyckades bortalaget åka iväg med en matchpoäng. Det var inte förrän i absoluta slutet som vi spelade bort sista chansen till en matchvinst men tyvärr var inte turen på vår sida denna gång heller.

På toppbordet gjorde Riccardo comeback i Mumien och fick en tuff matchning. Karlshamns etta spelade ett bra parti och trots att Riccardo försökte göra spelet mer obalanserat genom ett kvalitetsoffer spelade bortaspelaren stabilt och pressade hem en till synes säker vinst.

Håkan fick på andra bord en drömställning ur öppningen sedan motståndaren spelat fel. Han kom tidigt två bönder upp och det kändes snabbt som en av våra bättre ställningar i matchen. Dessvärre spelade Håkan fel i några kritiska lägen och den stora fördelen vändes snabbt till ett avgörande angrepp från svarts sida. Inte helt logiskt, och synd att inte Håkan lyckades dra hem partiet efter en imponerande öppningsbehandling.

En som spelade ett stabilt och bra parti var Anders på tredje bord. Han såg aldrig ut att hamna under problem och trots att det inte var någon stor fördel på brädet hade han (nästan) avgörande fördel för klockan. Det visade sig leda till en helpoäng när motståndaren i tidsnöd tappade både material och ställning och sen körde Anders rutinerat hem det.

Själv fick jag på fjärde bord lite problem ur öppningen. Trodde att jag forcerat förlorade en bonden men upptäckte sedan turligt att jag hade kompensation genom aktiva pjäser och ett hotande kungsangrepp. Motståndaren såg ingen annan utväg än att ge tillbaka bonden och avveckla till ett minimalt sämre slutspel. Vid det här laget såg det ut som vi hade en vinst på gång på sista bord så jag gick med på motståndarens remianbud.

Roger fick på femte bord in en pjäsvinst strax efter öppningen. Trots att motståndaren fick några bönder och skenbara angreppschanser var det aldrig någon fara och Roger drog rutinerat hem partiet. En stark insats från vår spelare och Roger har haft flera imponerande svartvinster under säsongen.

På sjätte bord fick Carl tidigt initiativet som vit och det kändes som han behöll det genom hela partiet. Stegvis ökade fördelen och det såg väldigt lovande ut inför ett förmodat slutspel efter drag 40. Men då kom den stora chocken – Calle överskred betänketiden i drag 36! Väldigt överraskande, för att vara Calle, och dubbel otur eftersom slutställningen var åtminstone klart bättre, kanske t.o.m. vunnen för oss.

Johannes var för dagen nere på bord 7, ytterligare ett tecken på att vi kunde mönstra en stark uppställning. Det såg inte ut som han fick något speciellt ur öppningen, snarare var det en fråga om han skulle komma bonde ner. Nu var det inte så illa utan Johannes fick ett mini-tryck som dock minskade i takt med varje avbyte. Till slut uppstod ett tornslutspel som nog borde varit remi vid korrekt spel. Men Johannes hade fribonden och när motståndaren gick fel med kungen i ett kritiskt läge blev det en etta för vår spelare. Kanske inte helt logiskt, men det visade sig bli en kritisk extra halvpoäng.

Sista partiet i matchen var Eriks på åttonde bordet. Erik fick in trevliga kungsindiska svängningar som vit och dominerade över hela brädet. Genom ett finfint skentornoffer lyckade han skaffa sig en avgörande fördel i slutspelet och kom pjäs upp. Från sidlinjen såg det ut som partiet bara logiskt rörde sig mot en mumieseger och därmed matchseger med minsta möjliga marginal. Men pressad av både klockan och en övertro på motståndarens hot gick Erik fel flera gånger i följd. Trots att det fanns en svårfunnen vinstmöjlighet i absoluta slutet, kändes det logiskt att motståndaren lyckades slå av den sista bonden och säkra remi. Återigen ett beklagligt resultat för Erik som flera gånger visat prov på imponerande partianläggningar men utan att kröna det med en vinst.

Så med flera ställningar som vändes till vår nackdel kändes detta som en förlorad matchpoäng snarare än en vunnen. Nu krävs det med största sannolikhet två matchsegrar mot Rödeby och LASK II i de avslutande matcherna. Men så länge chansen finns kvar så ger vi inte upp – närmast bortamatch redan imorgon mot det andra Blekingelaget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.