Allsvenskan rond 3: Hisings-Alliansen Götaverken/Lundby – SK Mumien 3½-4½

Det blev en perfekt Göteborgshelg för oss och vi återvände ner till Skåne med två knappa segrar mot två av de starkare lagen i gruppen. Totalt sett kändes bägge segrarna rättvisa även om saker och ting gick vår väg i några kritiska lägen.

Som väntat var lördagens match jämn på pappret där hemmalaget hade knapp fördel rent ratingmässigt (1938 mot våra 1920). På 7 av borden var dock differensen mindre än 50 poäng, det var bara på toppbordet där min motståndare hade ett klart ratingövertag mot mig.

På toppbordet fick jag möta Modern Benoni, en öppning jag brukar ha lätt för och så även denna gång. Min motståndare valde att tidigt ge ett par bönder för att få mer aktivt spel, men jag tyckte inte det fanns full kompensation i hans ställning. Jag lyckade konsolidera tack vare några exakta manövrar och tog även chansen att byta ner till ett vunnet slutspel runt drag 40. Några drag senare gav min motståndare upp, vilket visade sig vara det avgörande partiet för matchvinsten.

På bord 2 inledde spelarna i ett brutalt tempo. Håkan fick in något som såg ut som en lång teorivariant, följt av flera snabba drag där han kunde planerna. Men hans 88-årige (!) motståndare var med på noterna och det hela mynnade ut i ett slutspel där Håkan hade fyra bönder för en pjäs. Det såg ut som det fanns möjlighet att skapa lite vinstchanser med bönderna men i partiet ebbade det snabbt ut i remi. En bra halva och som vanligt ett stabilt svartparti av Håkan.

Rune spelade som vanligt en oteoretisk hemmagjord variant på bord 3, denna gång mot Aljechin. Han fick dock inte ut så mycket och motståndaren hade flera lägen att sätta hårdare press mot vits ställning. Istället byttes allt utom de tunga pjäserna av och sedan fanns det inte mycket mer att spela om. Ytterligare en bra halva för oss.

På bord 4 fick Anders tidigt greppet om sin motståndare och vann en bonde i centrum. Det såg ut som vit fick lite sprattelchanser men Anders spelade exakt och släppte aldrig till något. Sakta men säkert ökade svarts fördel och när det öppnades lite diagonaler mot kungen fick han även in ett avgörande angrepp. Imponerande spel av Anders som varit i bra form ett längre tag.

Johannes fick upp en utmärkt ställning som vit på bord 5 men valde sedan att ta det lite för lugnt. I efteranalysen försökte vi gå på hårdare och då hade det sett riktigt svårt ut för hans motståndare. Istället tog hemmaspelaren över partiet men det fanns ett läge i slutet där Johannes kunde vunnit pjäs, något som han inte såg under partiet. Och ett par drag från slutet fanns t.o.m. remichanser, men även det var svårfunnet. Istället valde Johannes att i desperation offra pjäs men motståndaren undvek fällan med remischackar och då fick vit ge upp.

Även på bord 6 hamnade vi i problem. Roger var lite oförsiktig med var han placerade sin dam och då fick vit in Lxf7+ som kostade (åtminstone) en bonde. Roger fortsatte dock att kämpa men motståndarens övertag växte gradvis. Det hela mynnade ut i ett olikfärgat löparslutspel med två merbönder för vit och trots ett antal drag till var det aldrig någon tvekan om var poängen skulle gå.

På bord 7 fick Jonas upp en fantastisk ställning som vit. Svart hade inget motspel i ställningen och vår spelare kunde lugnt ha förbättrat sin position. Istället försökte Jonas forcera spelet och det ledde till en öppen c-linje där alla tunga pjäser byttes av. När sedan spelarna satt med var sitt löparpar och lika många bönder kändes det logiskt att ta remi.

Calle spelade sin vana trogen Moderna på bord 8 och fick upp en bra version av kungsindiskt. När motståndaren blev lite oförsiktig med sin kungsställning, och dessutom skickade iväg sin dam för att plocka bönder på damflygeln, kunde Calle skapa ett avgörande mattangrepp med dam+torn och ta hem poängen.

En fantastisk start mot ett starkt motstånd och det var många glada miner på den indiska restaurangen där segern firades. Men nu gällde det att ladda om till dagen efter där vi återigen räknade med en tuff och jämn match.

1 tanke kring ”Allsvenskan rond 3: Hisings-Alliansen Götaverken/Lundby – SK Mumien 3½-4½

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.