Allsvenskan rond 2: SK Mumien – Knislinge SK 4-4

Om det var uppåt värre efter förra rondens seger så var det inte lika muntert efter oavgjort i dagens hemmamatch mot Knislinge. Både på förhand och under matchen kändes detta som en match som vi kunde (och borde ha) vunnit, men vi hade inte det nödvändiga flytet och brände ett antal lägen som kunde lett till matchseger. Faktum är att vi på slutet t.o.m. kunde ha förlorat matchen!

Vi fick annars en smakstart när undertecknad vann snabbt som svart mot Knislinges lagledare. Jag fick hoppa in när Rune tvingades lämna återbud pga sjukdom och fick tidigt bra spel som svart i Moderna. Detta är inte nödvändigtvis någon självklarhet, men min motståndare valde i vissa lägen felaktiga planer och kom alltför passivt. Redan efter 22 drag tog det slut när han ställdes inför valet att bli matt eller förlora oerhörda mängder material.

Därefter följde två remier på bord 8 och bord 2. På sistabord hade Carl Martin sin vana trogen spelat Kungsindiskt i förhand och fått bra spel. Men motståndaren försvarade sig rutinerat och i ett läge när flera pjäser skulle bytas av bjöd han remi, ett anbud som Calle inte såg någon anledning att nobba eftersom vi stod klart bättre på flera övriga bord.

Anders fick på bord 2 en bra ställning i sina normala vitsvängar. Dessvärre ledde pressen inte till något konkret och när motståndaren lyckades få in några avvecklingar mynnade det snabbt ut i remi. Efter partiet hittade Anders några klart bättre fortsättningar som hade lett till ett långvarigt positionellt övertag – väldigt instruktivt och säkerligen något som han kan ta med sig till kommande partier.

I övriga fem partier såg det fortfarande bra ut. Men så började motflytet kicka in. Värst var det för Carl på bord 6 som spelade ett riktigt bra parti och spelade ut sin motståndare i mittspelet. Men först missades en endrags-damvinst (!) och därefter, fortfarande i en klart bättre ställning, överskred han betänketiden. Ingen av spelarna noterade detta utan jag tvingades i egenskap av matchdomare gå in och bryta. Ett helt bisarrt slut på partiet!

På bord 4 spelade Roger som vanligt bra i mittspelet och fick en fantastisk ställning. Men han lyckades snurra till det för sig själv och gav t.o.m. motståndaren chansen att ta en pjäs i drag 40! Roger trodde inte det var möjligt att ta pjäsen och uppenbarligen led motståndaren av samma schackblindhet. Efter denna ömsesidiga blunder dukade Knislinge-spelaren snabbt under och partiet fick till slut ett logiskt slutresultat.

Johannes fick på bord 3 möta det ovanliga 1.b4 och lyckades kombinera till sig en kvalitet i mittspelet. Senare satte han lite slarvigt bort en bonde vilket var början till dagens problem. Slutspelet visade sig vara ganska svårvunnet och till slut kunde inte Johannes hitta något bättre än att acceptera en dragupprepning. På vägen fanns några möjligheter som var värda ett försök. Men tyvärr var inte formen på topp den här söndagen, annars hade han säkert satt motståndaren under större press i slutspelet.

På bord 5 fick Jonas bra spel som svart i Najdorf och fick in ett tematiskt kvalitetsoffer på c3 som såg ut att ge goda chanser. Från sidlinjen såg det ut som han försökte vara lite överkreativ istället för att konsolidera ställningen och utnyttja de tre (!) merbönderna han plockade upp på vägen. Till slut uppkom ett oklart slutspel där Jonas missade chanser att både sätta motståndaren under press och att bygga ett fort för att hålla remi. Precis när vi dömt ut Jonas ställning fick han dock en ny chans – motståndaren bjöd remi! Naturligtvis accepterades detta, och även om det kändes som en skänk från ovan så var känslan att Jonas förtjänade någon utdelning efter en intressant partianläggning.

Sist ut var Erik som på bord 7 verkade komma bra ur öppningen. Några tveksamma manövrar gav motståndaren chansen att byta bort flera farliga pjäser och avveckla till ett slutspel som ingen av parterna verkade kunna vinna. Som regel bestraffas alla former av vinstförsök i sådana ställningar och idag var inget undantag. Dessvärre var det vår spelare som försökte skapa något och det ledde till ett bonderace där motståndaren fick dam först. Ett försmädligt nederlag och dubbel otur att det gav Knislinge oavgjort i matchen. Men friskt vågat av Erik som definitivt inte är den som viker ner sig i första taget!

Härnäst väntar en bortamatch mot Harplinge SS-Halmstad II om 3 veckor, söndag 3 december. Ett utmärkt tillfälle att ta revansch efter dagens onödiga poängtapp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.