Allsvenskan rond 1: Kristineberg SK – SK Mumien 3-5

Säsongen inleddes framgångsrikt med en 5-3 seger mot Kristineberg trots att både Håkan och undertecknad saknades i laguppställningen. För Håkans del var det domaruppdrag i Elitserien som ställde till det, medan det i mitt fall var en följd av att vi roterade bland spelarmaterialet.

Matchen inleddes annars negativt när vår debutant på bord 8, Anders Jürisoo, gjorde en grov miss strax efter öppningen och förlorade kraftigt med material. Naturligtvis en besvikelse för Anders men tur i oturen var att det inte gjorde något för matchresultatet.

Som tur var hann varken övriga spelare eller jag, som medföljande lagledare, bli nervösa över matchen eftersom vi fick klart vunna ställningar efter öppningen i två partier. På toppbordet fick Rune överlägset spel när motståndaren oförsiktigt nog tillät Lxf7+, en chans som Rune knappast missade. Redan efter 10 drag kunde det varit slut om vår spelare hittat Sxh7. Nu tog istället vinsten något längre tid men var aldrig i fara. En stark insats av Rune på det bord där det såg tuffast ut på förhand rent ratingmässigt.

Den andra vinsten kom genom Erik på bord 7 som i en Morragambit fick fantastiskt spel och kunde kombinera till sig material med hjälp av en bonde på b7 (!). Trots att hans motståndare valde att spela vidare i hopplöst läge under lång tid var det aldrig något snack om saken. En snygg vinst av Erik som med denna vinst tog sig över 1700 igen och förlängde sin fina svit från Mumien Open till 5 raka segrar.

På bord 2 fick Anders en bekväm ställning som svart i slutet Sicilianskt. Det såg riktigt bra ut under tidigt mittspel men ställningen vändes oförklarligt till en klart sämre position, som sedan övergick till en klar förlust. Varken Anders eller jag kunde riktigt sätta fingret på var det vände men här fanns det klart bud på mer.

På tredjebordet fick Johannes chansen att ställa upp sig med d4, e4 och f4, och självklart tog han chansen. Från sidlinjen såg det ut som svart hade goda chanser under mittspelet men i efteranalysen visade det sig att Johannes hade full koll och hade bedömt fortsättningen helt korrekt, nämligen att bondemajoriteten på damflygeln skulle fälla avgörandet. Till slut kostade fribonden på c-linjen nämligen ett torn och segern var i hamn.

Även på bord 4 kunde en gruppsegrare från Mumien Open inleda säsongen med en vinst. Det var Roger som tidigt fick fördel som svart i en Nimzoindisk-liknande struktur. Istället för att ge sig in i fördelaktiga komplikationer (så verkade det åtminstone under efteranalysen) valde han att gå in i ett slutspel som han säkert förde till seger och spikade slutresultatet i matchen.

På bord 5 verkade Jonas ha fått in prepp, åtminstone planmässigt, och stod klart bättre efter öppningen. Dessvärre började han forcera spelet och såg ut att välja fel manövrar i ett par kritiska lägen. Därefter såg slutspelet oerhört svårt ut trots en merbonde. Som vanligt visade sig springaren vara starkare än löparen och Jonas fick ge slaget förlorat.

På bord 6 fick Calle möta en kombination av London och Colle med löparen på g5 och valde sin vana trogen en kungsindisk uppställning. När motståndaren spelade lite planlösa och passiva drag förbättrade Calle sina pjäsers placering och fick med en snygg kombination (Sxg2!) en klart fördelaktig ställning som snabbt omsattes i en vinst trots att han var något pressad på klockan.

Sammantaget en stabil seger trots ett ratingmässigt underläge på de flesta borden. Det bådar gott inför fortsättningen, närmast en hemmamatch mot Knislinge SK om 3 veckor.

En reaktion på ”Allsvenskan rond 1: Kristineberg SK – SK Mumien 3-5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.