Allsvenskan rond 7: Limhamns SK III – SK Mumien 4-4

Säsongens sista match borta mot Limhamns SK III slutade oavgjort, ett resultat som vi nog ska vara något tacksamma över. Hemmalaget hade inte riktigt så starkt lag som jag förväntade mig men det blev ändå en jämn historia som levde ända in i det sista.

På toppbordet råkade Rune ut för en riktig hallucination och trodde att han fått in en kombination. Problemet var bara att motståndaren slog tillbaka med damen och då hade vår spelare bara en pjäs mindre. Plus för att Rune höll igång och kämpade ett antal drag, men partiet var redan avgjort efter denna miss.

Även på andra bord blev det en missräkning för vår del. Håkan kom snabbt något bättre mot en passiv d4-uppställning från vit. Jag såg framför mig ett något bättre slutspel med de tunga pjäserna som Håkan förhoppningsvis skulle föra hem. Istället fick motståndaren in en avveckling med f5 och kunde forcera remischackar – lite snopet för vår del.

Anders fick (som vanligt) bra spel som vit i en katalansk uppställning. Mittspelet såg lovande ut och han lyckades inkassera en bonde. Men dessvärre kunde motståndaren hitta en avveckling som ledde till ett stendött tornslutspel. Kanske fanns det mer lovande fortsättningar strax före avvecklingen, det kändes åtminstone så.

Jag fick spela mitt sedvanliga Moderna försvar och fick en något passiv uppställning. Men tyckte att jag hade kompensation för detta i form av några potentiella ”bonde-breaks”. Istället begick min motståndare harakiri genom att rockera långt och tillåta mig att öppna a-linjen. Därefter tog det bara ett fåtal drag innan det var dags för honom att kasta in handduken.

På bord 5 mötte Johannes en Caro-Kann och verkade spela upp en lovande mittspelsställning. Men hans motståndare spelade riktigt bra under en period och lyckades byta ner till ett något bättre slutspel. Bedömningen var ändå att det skulle vara hållbart, och i det läget troligen ge en matchavgörande halvpoäng. Men dessvärre åkte Johannes på en kombination som kostade pjäs och därefter var det kört.

Rogers parti på bord 6 blev en uppvisning i hur bra svart kan komma i Sicilianskt om vit blir lite passiv. Lite hjälp fick han av motståndarens tidsförbrukning, vilket gjorde att han missade flera försvarsresurser och till slut inte kunde värja sig mot Rogers alla hot.

Jonas kom snett på det redan i öppningen, en Budapestgambit. Redan efter 10 drag var det uppenbart att vit gått fel och det blev bara värre när Jonas först förlorade en bonde, och sedan fick ge en andra bonde för tveksam kompensation. Resten av partiet var inte mycket att orda om, det spelades logiskt ner till en klar svartseger.

Sist klar blev Calle som säkrade oavgjort genom en seger på sista bord. Men det var inte utan dramatik, vare sig på brädet eller utanför. Själva partiet började som en Moderna men växlade in i Kungsindiskt med Calle bakom de svarta pjäserna. I ett komplicerat mittspel missades ett par taktiska lägen, men Calle gjorde ett bra parti och skapade hela tiden press mot vits ställning. I begynnande tidsnöd kastade han in ett chansrikt pjäsoffer och det blev väldigt lyckat när vit tappade en pjäs, vilket gav ett dubbelt tornslutspel med flera merbönder. Men under denna period inträffade kanske den mest notabla incidenten. Pressad av klockan glömde Calle bort att man numera har tidstillägg vilket gör att det är noteringsplikt hela partiet. Han föll helt enkelt in i gamla vanor från 90-talet och började strecka när han hamnade i grov tidsnöd. Efter viss palaver, och sedan bägge spelarna gjort drag 40, fick Calle komplettera protokollet och kunde sedan enkelt spela hem partiet.

Genom att båda topplagen En Passant och Oves SK vann sina matcher hade det inte spelat någon roll om vi vunnit mot Limhamn, vi hade ändå slutat på en tredjeplats. Seriesegern gick nu till En Passant som gick förbi Oves på sluttampen och tog hem segern med en halv partipoängs marginal! För vår del går det inte att beskriva säsongen som annat än en stor framgång. Vi förlorade endast en match, mot slutsegrarna En Passant, och gick klart över förväntan. Höjdpunkten under årets serie var nog 6-2-segern mot LASK, där vi gjorde 5-0 på de första fem borden trots att vi var lägre rankade på samtliga. Nu är det dags för oss i laget att hålla igång med lite individuella turneringar tills nästa säsong startar i oktober. Väl mött då!

En reaktion på ”Allsvenskan rond 7: Limhamns SK III – SK Mumien 4-4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.