Som väntat blev det en jämn match när vi besökte Halmstad. Men att vi åkte därifrån med två matchpoäng kändes helt rättvist även om det fanns några nervösa lägen under spelets gång.
Först klar blev Håkan på bord 2 som gjorde sin säsongsdebut. Som svart i Slaviskt kom han lite trångt men verkade ha full kontroll över läget. Jag var lite orolig över hans ställning men det visade sig inte vara några problem utan han fick till en blockad med stenremi som följd.
Värt att nämna är att den andra matchen i lokalen, mellan hallänningarnas förstalag och Helsingborg, slutade oavgjort efter relativt snabbt spel. I vår match återstod dock 7 (!) partier…
Jag hade valt att flytta ner mig själv till bord 4 pga min passivitet (i antal partier – inte planläggning!) och blev belönad med att få en kungsindier. Tyckte inte jag kom helt klockrent ur öppningen men fick bra spel när min motståndare något överilat gav torn och bonde för två lätta pjäser. Trots att jag vid några tillfällen valde inexakta fortsättningar släpptes aldrig fördelen och ju länge partiet varade desto bättre blev mina pjäser. Strax efter tidsnöden lyckades jag forcera ner en bonde till sjunde raden och då hade min motståndare fått nog.
Det var länge tveksamt om vi kunde mönstra fullt lag. Carl Martin hade varit sjuk under veckan men tillfrisknat snabbt och kunde ställa upp på sitt sedvanliga åttonde bord. Han spelade aktivt och bra i öppningen och tog över initiativet, men ett olyckligt löparflytt satte bort en bonde och gav vit liten fördel. Materialmässigt var det snart utjämnat pga vits svaga a-bonde och det uppkom ett slutspel med löparparet för Calle mot motståndarens löpare+springare. Vår spelade hittade det utmärkta …Ld6! i ett kritiskt läge och blev belönad när motståndaren missade att det dubbla pjäsbytet ledde till ett bondeslutspel där Calles kung var bäst placerad. Ett utmärkt parti återigen av Calle och helt avgörande visade det sig i efterhand.
På sjunde bord hade Carl H fått bra spel ur öppningen och avancerat med full styrka på damflygeln. Motståndaren gjorde vad han kunde och avancerade på kungsflygeln och i centrum och det visade sig vara klart farligare . Efter tidsnöden var det tydligt att Calles ställning hade fallit samman och det var dags att inkassera förlusten. Under bilresan hem visade dock datormaskinen på ett par bättre möjligheter för Calle som fick bekräftelse på att öppningsspelet funkat bra – kanske ett resultat av alla mumiemorgnar?!
På bord 3 spelade Anders ett utmärkt parti i vad jag kallar ”sina normala vitsvängar”. Med vad gör det när man har utmärkt förståelse för planerna! Han lyckades avancera in med sina tunga pjäser i motståndarens ställning och fick upp ett kritiskt läge där han försökte hitta en forcerad vinst efter Se5. Med pressad klocka tog han det förnuftiga beslutet att inte tillåta några motchanser utan byta ner till ett fördelaktigt slutspel som han förde hem med säker hand. Under efteranalysen var det flera spelare i bägge lagen som försökte påvisa att Se5 vann forcerat, men vi hade underskattat svarts försvarsresurser i ställningen, vilket både Anders och hans motståndare naturligtvis sett. Men silikonmonstret visade inga sådana betänkligheter utan förlängde vår variant med att snyggt slutdrag som dödade hela varianten.
Rune hade inte fått ut något vidare spel som vit på toppbordet och hans pjäser blev mer och mer passiva ju längre partiet led. Svart tog över helt på damflygeln och lyckades tränga in via c-linjen och byta ner till ett klart bättre slutspel. Men Rune tog som vanligt fram sina kämpatakter och gjorde det inte lätt för sin motståndare. Till slut uppkom ett springarslutspel med minusbonde där vi började tro på vissa mirakulösa remichanser. Men det visade sig vara alltför optimistiskt och Runes motståndare förde säkert hem partiet även om han inte alltid valde den rakaste vägen. Men bra kämpat av Rune som höll liv i partiet betydligt längre än vi trodde.
Vår bästa poängplockare hittills, Roger, spelade för dagen nere på bord 6 och fick möta den enda spelaren i motståndarlaget utan Elo. Redan från öppningsfasen tog Roger över initiativet som svart och det uppkom ett slutspel med dubbla torn och en springare var. Efter en hel del manövrerande och tornbyten fick Roger ett springarslutspel med två merbönder. Han pressade sakta men säkert ner motståndaren och till slut fick Halmstad-spelaren nog. I det läget hade nog de flesta valt att spela vidare några drag till men det var inga tvivel om att Roger skulle köra hem partiet. Ett väl genomfört parti av vår spelare som välförtjänt tog hem den matchavgörande poängen.
Matchens sista parti kunde ha blivit det snabbaste om Johannes vederlagt sin motståndares överkreativa öppningsplan. Redan efter ett tiotal drag fanns det en manöver som i princip kunde gett vinstspel. Istället valde Johannes en långsammare plan där han ambitiöst tog terräng på både dam- och kungsflygeln. Just när det såg ut som motståndaren skulle bli nermald utan motspel lyckades han hitta ett chansrikt pjäsoffer som gav motspel och ledde till en lustig materialfördelning med fem bönder mot Johannes två lätta pjäser. Tyvärr var mumiespelarens pjäser grovt okoordinerade och motståndaren tog över i slutspelet. Efter bra kämpatakter från Johannes sida lyckades han komma ner i löpare mot torn och vi kunde hoppas på en halva. Men de många timmarnas spel och ett komplicerat parti tog tyvärr ut sin rätt och i ett kritiskt läge gick Johannes fel med kungen och tvingades ge upp direkt. Definitivt ett parti där vi borde fått med oss något!
Efter gårdagens knappa seger går vi till jul- och nyårsvila på en andraplats, två partipoäng efter Oves som slog Lunds ASK III med hela 6½-1½. Efter årsskiftet väntar två toppmatcher, tillika Lundaderbyn. Först tar vi emot Lunds ASK III 14 januari och därefter ställs vi mot seriefavoriten Oves i vad som kan vara en ren seriefinal.
Snyggt kämpat, mina medmumier!