Allsvenskan rond 6: Rödeby SK – SK Mumien 3-5

Det blev en välbehövlig och välförtjänt seger i ödesmatchen borta mot Rödeby. Det såg stundtals ut som segermarginalen skulle bli betydligt större men till slut krävdes, som vanligt, en pinne i det sista partiet.

För ovanlighetens skull var vi faktiskt ratingfavoriter i matchen, om än med minsta möjliga marginal – 1876 mot 1875. Men som beskrivits i inför-rapporten var vi i kraftigt underläge på de bägge toppborden medan vi hade ett övertag på framför allt bord 3-8.

Anders fick än en gång ta sig an toppbordet och spelade ett stabilt parti. För varje avbyte kändes det som den efterlängtade remin (åtminstone för oss vid sidan om) kom närmare. Fast i slutspelet med torn och löpare kändes det som hemmaspelaren hade lite möjligheter att sätta Anders under press. Men det såg vi inget av under partiet, kanske var det bara en villfarelse?! Istället blev det en följdriktig remi.

Även Håkan på andra bord spelade stabilt mot sin 2200-spelare – detta verkar för övrigt vara melodin för oss om vi ska knipa poäng i toppen! Jag var lite orolig över slutspelet som uppkom med springare mot löpare. Men Håkan visade effektivt att det går att hålla remi med den underlägsna pjäsen, dvs löparen. Starkt jobbat av Håkan som imponerat både spel- och resultatmässigt i årets serie.

På tredje bord verkade Johannes hamna lite knepigt i en öppen sicilianare. Kanske ligger det något i vad som sades under efteranalysen, att 3.d4 är inkorrekt!? I partiet tog svart över mer och mer och trots att Johannes fortsatte kämpa i ett nästan hopplöst slutspel blev det ingen poäng för vår spelare.

Jag var för dagen nere på bord 4, säkerligen ett rättvisande bordsnummer efter mina mediokra insatser i år. Idag gick det däremot desto bättre sedan min motståndare gjort misstaget att spela London-varianten. Jag kunde dra mig till minnes en variant jag kikat på för något år sedan och kom något bättre ur öppningen, men framför allt med en lättare ställning att spela. När min motståndare gjorde en oförsiktig framstöt lyckades jag få in ett avgörande pjäsoffer som gav mig två merbönder. Sen var det bara att säkert byta av så mycket som möjligt tills poängen var hemma.

Förra årets staketbyggare, Calle, lyckades inte heller denna gång få till något på bord 5. Men som vanligt var han inblandad i ett fruktansvärt komplicerat parti som svängde våldsamt. Mumiespelaren såg ut att ha oerhörda problem i öppningen, och förbrukade som vanligt oceaner av tid, men lyckades på något sätt vända till att komma klart bättre och kanske t.o.m. stå på vinst. Men precis som i förra partiet blev det ett dråpligt slut när Calle återigen överskred betänketiden, denna gång i en troligtvis jämn ställning. Varken logiskt eller rättvist, men så har denna säsong varit för Calle.

På bord 6 gjorde Roger en utmärkt insats som svart i Kungsindiskt. Han fick tidigt bra pjässpel och motståndaren såg ingen annan utväg än att ge en kvalitet. Trots detta hade han fortsatt stora problem i ställningen och ställd inför en invasion av svarts tunga pjäser valde han att ge upp. Kanske något tidigt, men det var aldrig någon tvekan om vart poängen skulle gå.

Jonas gjorde en mini-comeback på bord 7 efter att stått över samtliga matcher sedan premiären. Och det blev en comeback med eftertryck. Efter att motståndaren spelat något tveksamt i öppningen tog Jonas hand om initiativet och fick brutala bönder på d5 och e6. I efteranalysen visade datorn oftast något i stil med +8 till +14 och det säger nog det mesta om vår spelares överlägsenhet. Trots att Jonas valde att inte spela det snygga Lh3 tog han säkert hand om hela poängen. Och förhoppningsvis ger det blodad tand inför kommande uppgifter!

Sist kvar var Anton vid ställningen 4-3. Hans parti hade svängt en del från en bättre till en något sämre till en oklar ställning. Men i det oklara läget var det tydligt att Anton både hade de aktivare pjäserna i slutspelet och var den bättre spelaren. Genom några fina pjäsmanövrar lyckades han tränga in i vits ställning och till slut kunde inte vit hålla ihop det. Bra spel av Anton som fick kröna matchsegern med sin vinst.

En livsviktig seger som nu ger oss möjlighet att hänga kvar i serien av egen kraft. Men då krävs det vinst mot LASK II i en direkt avgörande match om 2 veckor. På pappret låter det som en övermäktig uppgift, särskilt när man ser motståndarnas ratingsnitt på 2091 från idag, men det ska ju spelas om det. Och ett derby är ju alltid ett derby – speciellt när vi nu har hemmafördel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.