Allsvenskan rond 2: Oves SK – SK Mumien 5½-2½

Det blev inte en tredje raka oavgjord match mot Oves utan denna gång var marginalerna på hemmalagets sida. Trots ett kraftigt ratingövertag fanns det vissa chanser att vi skulle rädda 4-4 men i slutet rann ett par ställningar iväg och så var den dagen förstörd.

På toppbordet spelade Håkan ett utmärkt parti mot Linus Olssons Najdorf. Det var Håkan som hade initiativet under hela partiet och även i slutspelet fanns det nog vissa vinstchanser. Men svart spelade rutinerat och verkade hålla remin utan större problem.

På andra bord spelade Anders svart i en Lb5-sicilianare och verkade få problem rakt ur öppningen. Tyckte vits spel såg lite krokigt ut men det visade sig vara effektivt. Anders gav en pjäs med avsikten att vinna tillbaka den senare. Det var bara ett problem med den idén – han fick aldrig tillbaka pjäsen! Och då var det bara att stanna klockan.

Undertecknad fick på bord 3 en bekväm ställning ur öppningen. Jag såg framför mig en strategisk invasion på damflygeln och förhoppningar om en vinst. Men min motståndare hade andra planer när han satte igång en farlig kontring. Dessvärre agerade jag panikartat i situationen som uppkom och det var helt slut några drag senare.

En av dagens höjdpunkter kom på bord 4 där Roger lyckades fånga vits dam i en Sveshnikov. Inget man ser varje dag och ett utmärkt genomfört parti av vår spelare som verkar vara i kanonform i år.

På bord 5 fick Johannes som vanligt ett fruktansvärt krångligt parti som vit i Franskt. Från sidlinjen var det omöjligt att se hur partiet skulle sluta men vi tyckte nog Johannes hade pressen och han avslog även ett remianbud. Trots några missar mynnade det hela ut i ett finfin ställning när Johannes plötsligt gav en bonde för att förenkla ställningen. Dessvärre innebar förenklingen att svart antingen vann damen eller satte matt, och så var det partiet över.

Calle fick på bord 6 in sin accelererade kungsindier men spelade sedan fel i ett krångligt mittspel och hamnade pjäs ner utan något motspel. Efteranalysen visade på några komplicerade möjligheter tidigare men det var inget lättfunnet. I partiet blev det en formsak för vit att köra hem hela poängen.

På bord 7 stod Erik för ett snyggt parti där han i ett mittspel behärskade komplikationerna bäst och vann material. Det såg ett tag ut som han skulle komma kvalitet upp men det hela mynnade ut i ett slutspel med lätta pjäser där Erik var två bönder upp. Slutspelet såg inte helt enkelt ut men Erik förde hem det med säker hand. Imponerande spelat!

Slutligen fick Anton på bord 8 återigen ett angrepp mot sig, denna gång mindre bluffaktigt än förra omgångens dito. Det såg ut som han avvärjt de farligaste momenten när motståndaren lyckades öppna f-linjen och tränga in i svarts ställning. Lite synd på ett bra kampparti från Antons sida.

5½-2½ var definitivt i överkant för våra motståndare och vårt spel var ett klart fall framåt jämfört med premiärmatchen. På förhand var detta en av matcherna med viss poängchans och även om det inte blev någon poäng så laddar vi om till nästa match, tillika första hemmamatchen för säsongen mot Malmö AS 1 december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.