Allsvenskan rond 4: SK Mumien – Varbergs SK 4-4

Det såg länge ut som vi skulle ta hem de två matchpoängen men när ett nyckelparti svängde från en lovande ställning till ett förlorat tornslutspel fick vi nöja oss med oavgjort. Våra motståndare var högre rankade, trots att de bara kom med 7 man, så resultatet var inte helt oväntat.

På toppbordet spelade Anders en stabil Najdorf mot sin betydligt högre rankade motståndare. Från sidlinjen såg det inte ut som han hade några problem, utan kunde lugnt avveckla när tillfälle gavs. Till slut mynnade det hela ut i ett olikfärgat löparslutspel som var stenremi trots Anders merbonde.

Även Johannes på bord 2 spelade ett stabilt parti där det aldrig riktigt tände till och till slut tog man remi i ett springarslutspel. Ett helt OK förlopp med tanke på skillnaden i rating till motståndarens fördel. Den enda dramatiken kom i efteranalysen när Johannes tilltänkta avveckling till ett bondeslutspel visade sig vara förlust tack vare ett dragtvång (ständigt dessa bondeslutspel…)!

På bord 3 tvingades Rune kasta in handduken dagen innan och jag fick göra ett hastigt inhopp. Dessvärre var min prestation en av de sämre jag gjort i seriesammanhang och jag föll som en sten i mitt kära Moderna. Min motståndare hittade bra manövrar och satte mig under press som jag inte kunde reda ut, mycket tack vare mina miserabla pjäser och svaga vita fält. Trots att partiet varade i 50 drag var det aldrig någon tvekan om vart poängen skulle gå.

Roger lyckades konfundera oss alla på bord 4 när han offrade bonde redan i drag 9. Vid den tidpunkten såg det inte ut som han fick någon kompensation men några drag senare var vi betydligt mer positiva till hans ställning. Genom aktivt spel ställde han motståndaren inför stora problem och vi förväntade oss att angreppet skulle slå igenom när som helst. Motståndaren försvarade sig dock bra och Roger valde att istället avveckla till ett lovande tornslutspel. Dessvärre valde han fel plan flera gånger om och lyckades t.o.m. låsa in sitt eget torn, något som motståndaren utnyttjade genom att skapa en fribonde och marschera ner den till partivinst. Synd på ett så kreativt spel från Rogers sida, där förtjänade han verkligen mer.

Calle fick på bord 5 spela sin sedvanliga Moderna Hippo. Han var stundtals kritisk över sitt eget spel men fick nog viss upprättelse när datorn inte tyckte spelet var så pjåkigt. I ett oerhört taktiskt parti svängde fördelen fram och tillbaka ett antal gånger innan motståndaren till slut gjorde det sista, och avgörande, misstaget. Tyckte ändå det var en välförtjänst seger för Calle som nu har 4/4 i årets serie!

Erik fick en tuff uppgift på bord 6 men blåste på med sin sedvanliga offensiv. Men till skillnad från tidigare matcher såg det inte lika imponerande ut och när motståndaren norpade en bonde var det tydligt att vår spelare hade det svårt. Trots att Erik kämpade tappert blev situationen svårare och svårare och till slut fick han ge upp i ett förlorat slutspel.

På bord 7 fick Anton återigen möta en orankad spelare, det verkar inte vara helt lätt för honom att få de sista Elomotståndarna. Men med tanke på spelet och resultaten lär det säkert komma. I dagens parti spelade han stabilt och fick ett remianbud i en svagt sämre ställning. Men med tanke på matchläget lutade det åt att Anton behövde vinna och han valde därför att fortsätta. Ett bra beslut visade det sig eftersom han sakta men säkert tog över partiet med några bra manövrar och fick ett damslutspel med merbonde. I en ställning med goda vinstchanser för Anton, men med mycket spel kvar, blev vi förvånade när motståndaren erbjöd dambyte och därmed förenklade vinstföringen för vår spelare. Men en bra seger för Anton som även han har full pott (2/2) i årets seriespel.

Slutligen fick Jonas på bord 8 inkassera en w.o.-vinst.

Det oavgjorda resultatet innebär att vi fortfarande leder serien. Men vår ledning har nu krympt till en poäng före Helsingborgs SA II och Hisings-Alliansen Götaverken/Lundby. Närmast väntar Falkenbergs SK på hemmaplan söndag 3 februari. Förhoppningsvis kan vi hitta tillbaka till vinnarspåret då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.