Allsvenskan rond 2: SK Mumien – Nolereds SK 6-2

Det blev en klar seger med 6-2 när vi gästades av Nolereds SK från Göteborg. Resultatet var enligt förväntan (=mitt tips!) och speglade matchen rätt så väl. Vi fick tidigt övertaget på flera bord på undre halvan och efter ca 2,5-3 timmars spel började poängen droppa in.

På toppbordet fick Anders ta sig an en c3-sicilianare och verkade få problem. Motståndaren spelade bra, trots sitt beskedliga ratingtal, och satte Anders under press i mittspelet. Men Anders försvarade sig kallt och lade in ett smart remianbud när han verkade ha rett ut situationen. Anbudet accepterades och med tanke på matchläget (vi ledde med 2-0) var det en bra halva för oss.

Rune fick på bord 2 möta motståndarnas klart högst rankade spelare. Enligt egen utsago spelade han fel redan i drag 4 (!) och fick sedan kämpa i kraftig uppförsbacke. Det såg ut som han var förlorad redan runt drag 8 och valde därför att ge en pjäs för klart tvivelaktig kompensation. Men motståndaren spelade bra och gav aldrig Rune någon chans även om partiet varade i 50 drag till.

På tredje bord fick Roger som vanligt upp en ställning med press på motståndaren. Vi förväntade oss alla att göteborgsspelaren skulle duka under men han spelade riktigt bra och höll ihop både mitt- och slutspelet. Roger gjorde sitt bästa för att skapa vinstchanser men till slut mynnade det hela ut i ett remislutspel, och matchens sista parti fick avslutas med en patt.

Johannes vann tidigt en kvalitet på bord 4 sedan motståndaren ödesdigert satt dam och torn på samma diagonal. Därefter blev det rätt så enkelt och några avvecklingar senare satt han med en klar pjäs upp. Det blev för mycket för motståndaren som fullt förståeligt valde att ge upp.

Jonas fick slita rätt så hårt på bord 5 i avbytesvarianten i franskt. I efteranalysen visade det sig att han missat en pjäsvinst redan i drag 7, men via dragomkastning kom man in i de normala svängarna. Motståndaren överraskade med att rockera långt men Jonas hittade bra manövrar för att hålla ställningen vid liv och försöka obalansera spelet. Till slut uppnådde han ett klart bättre tornslutspel och lyckades köra hem det efter några mindre bra drag från vitspelarens sida. Bra pressat av Jonas och en välförtjänt seger.

På bord 6 kom Calle bra ur öppningen och fick ett fantastiskt bondecentrum som sakta men säkert avancerade. Han fortsatte spela aktivt, vann ett par bönder och fick också in ett torn på sjunde raden. Ställd inför en hopplös fortsättning gjorde motståndaren en grov miss vilket omedelbart kostade partiet. Därmed har Calle fortsatt full pott, 3/3 efter en fantastisk höstsäsong.

Erik fick återigen upp en bra angreppsställning på sjunde bordet. Istället för en förmodad pjäsvinst valde han att plocka en bonde i motståndarens ställning. Därefter såg det ut som det var en tidsfråga innan angreppet skulle slå igenom och poängen vara hemma. Men motståndaren hittade några finurliga försvarsdrag och Erik fick hålla på lite längre än väntat. Men till slut slog han igenom och fick t.o.m. offra damen för att sätta matt. En snygg slutpunkt på ett välspelat parti.

På bord 8 debuterade Anton för Mumien och visade fin känsla i ett spanskt parti. Han fick upp en bra ställning ur öppningen med övertag på bägge flyglar. I analysrummet var de flesta av oss inne på ett angrepp på kungsflygeln men Anton valde att spela på damflygeln istället. Ett bra beslut som också inkasserade en bonde med fortsatt tryck. Pressad av ställningen lyckades inte motståndaren försvara sig mot alla Antons hot och tappade flera bönder och sedan även en pjäs. När till slut det sista tornet försvann efter en springargaffel fick han nog och gav upp. En bra debut av Anton som också tog den matchavgörande poängen.

I och med övriga resultat är vi nu enda laget utan poängförlust, vilket innebär att vi leder serien efter höstsäsongen. Vår nästa match blir först 13 januari då vi tar emot Varbergs SK på hemmaplan, med förhoppningen att förlänga vår segersvit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.