Allsvenskan rond 1: SK Kamraterna II – SK Mumien 3½-4½

På söndagen ställdes vi mot Kamraternas andralag, som jag i min inför-rapport pekade ut som seriefavoriten eftersom de kom från div I ifjol. Vi blev dock lite överraskade när vi såg en något svagare motståndaruppställning än den vi förväntat oss. Ändå en stentuff match på pappret men med vår goda form såg vi oss nu som favoriter i matchen.

Vi valde att spela med nästan samma uppställning som på lördagen, enda bytet var mellan Rune och Anders på bord 3-4. Det innebar att jag återigen tog mig an toppbordet och fick denna gång möta Holländskt. Jag tyckte jag kom lite fel på det ur öppningen och funderade på att bjuda remi när det dessutom såg bra ut för oss på flera bord. Men vid en närmare titt på ställningen upptäckte jag några intressanta möjligheter och valde att spela vidare. Ett helt korrekt beslut eftersom jag lyckade uppnå ett klart bättre slutspel tack vare några väl valda pjäsbyten. Jag såg fram emot att massera min motståndare i någon timme, men dessvärre missade jag en försvarsmanöver från hans sida. Ställd inför hotet att få in hans dam+springare mot min kung fanns det sen inget annat än att ta ut remischackar. Lite förargligt men denna gång räckte det med en halvpoäng från min sida.

Den största dramatiken på bord 2 inträffade innan partiet när Håkan hade åkt till fel lokal! Med mycket flyt och en rask promenad nerför lyckades han dock anlända med 8 minuter till godo innan det blev tal om w.o.-förlust. Därefter spelade han sitt sedvanliga snabba spel och höll en ihop en något pressad ställning.

På bord 3 kom Anders lite obekvämt ur öppningen men lyckades hålla ihop det med lite udda drag. Åtminstone såg det ut så för mig vid sidan om. När han väl lyckats räta upp ställningen och utjämna kom ett vältajmat remianbud som motståndaren accepterade.

Rune fick på bord 4 tidigt problem som svart mot 1.f4. Jag såg inte så mycket av partiet mer än att motståndaren stod överlägset trots att Rune hade någon bonde upp. Men efter flera missar från vits sida började vi få hopp om poängchanser. Det var aldrig realistiskt utan Rune fick ge upp efter lång kamp i slutspelet där den avlägsna fribonden, som så många gånger förr, visade sig vara avgörande. En eloge till Rune som höll ihop partiet så länge som han gjorde.

Det kändes som vi skulle ta en hel del poäng på den undre halvan och en revanschlusten Johannes visade vägen när han som vanligt kom bra ur öppningen. Han fick bra pjässpel och tryck mot motståndarens något passiva uppställning. Därför var det lite oroande när motståndaren fick till en kvalitetsvinst, även om Johannes verkade ha kompensation i ställningen. Efter ett tag hamnade spelarna i ett slutspel där Johannes hade tre bönder för kvaliteten. Men han hade kvar en springare som visade sig vara guld värd när den gafflade till sig ett torn och framtvingade uppgivet.

Även Roger på bord 6 gick för fullt och försökte pressa fram vinstchanser i sin sedvanliga Nimzoindier. Motståndaren verkade mest intresserade av att byta ner så mycket som möjligt och hålla remi, vilket gav Roger chansen att sakta men säkert ta över. Tyvärr åkte en bonde på f5 och det hela mynnade ut i ett dubbelt tornslutspel med bonde under för vår spelare. I detta läget fick Roger veta att vi ledde med 4-2 och att en halva räckte för matchseger. Något han ordnade relativt lätt med en imponerande slutspelsbehandling där han först skapade svagheter i vits ställning i tornslutspelet och sedan räknade rätt i en avveckling till ett bondeslutspel.

För Jonas på bord 7 kan man nästan kopiera gårdagens rapport. En utmärkt öppnings- och tidig mittspelsbehandling ledde fram till en fantastisk ställning. Tyvärr missade Jonas sedan en taktisk möjlighet som han såg under partiet men där han överskattade svarts motspel i den uppkomna ställningen. Istället kunde motståndaren krångla sig loss och få till ett slutspel där han nog stod något bättre. Men efter att ha varit under hård press i partiet var det förståeligt att han var nöjd med remi och det fanns ingen realistisk möjlighet från Jonas sida att nobba det anbudet.

Slutligen på bord 8 fick Calle chansen att spela Hippon. Hans behandling av flodhästen imponerade stort på oss andra och ledde fram till en klart bättre ställning, dessutom med klart bättre tid på klockan. Men ett strategiskt misstag kastade bort hela fördelen och sedan såg partiet rätt så jämnt ut. Calle hade dock några aktivare pjäser och när motståndaren blev oförsiktig och ställde ett torn på fel ruta kunde Calle utnyttja det genom att både hota tornet och matt. Ett plötsligt slut på partiet men en poäng som Calle definitivt förtjänade genom framför allt sin spelöppningsbehandling.

Ytterligare en seger och pole position i en haltande tabell. Dessutom har vi avverkat två av de starkare lagen i gruppen och i nuläget ser Helsingborgs SA II ut som det största hotet mot serieseger. Men det återstår mycket av serien, närmast på agendan står vår hemmapremiär mot Nolereds SK söndag 11 november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.