Mumien i Brügge

Sejouren i Frankrike gav blodad tand och jag gav mig därför ner till Brügge för att delta i en öppen turnering. Spelschemat var detsamma som i Metz, nämligen 9 ronder på 5 dagar. Men med tanke på det svalare temperaturläget (20-22 grader) kände jag mig bekväm med en så pass hög dos schack. Turneringen samlade 220 deltagare från inte mindre än 33 nationer, en rejäl ökning från ifjol till arrangörernas stora förvåning.

Mitt raljerande från den tidigare rapporten om Schweizerhissen blev tyvärr ett faktum i denna turnering. Den blev än värre p.g.a. en mycket märklig accelererad lottning som arrangörerna tillämpade och mina motståndare i de fyra sista ronderna hade ratingtalen 1600-2200-1500-2300. Inför slutronden hade jag 5/8 efter att ha presterat i stort sett enligt förväntan – 4½/5 mot de lägre rankade och ½/3 mot de högre rankade. Men i det sista partiet lyckades jag vinna mot en 13-årig belgare med skräckinjagande 2302 i Elo. Efter partiet fick jag veta att han var Belgiens supertalang som man förväntade sig mycket av framöver. Det visade han definitivt inte i partiet mot mig…

Totalt 6/9 och en 31:a plats således (jag var rankad 66:a) och en intetsägande turnering vändes till en (nåja, nästan i alla fall) succé tack vare slutrondens vinst. Men överlag en godkänd insats och den fina formen från tidigare hänger fortfarande i. Återstår att se om den kan konserveras tills allsvenskan drar igång om drygt 2 månader.

Och med det lämnar jag över den europeiska stafettpinnen till Anders som befinner sig i Barcelona för att spela Open Internacional d’escacs de Sants. Turneringen startade idag och för Anders del blev det en förlust mot en spansk FM på 2277. Förhoppningsvis kommer det lite kommentarer från Anders under loppet av turneringen.

4 tankar kring ”Mumien i Brügge

 1. Så är vi igång i Barcelona.
  XX OPEN INTERNACIONAL D’ESCACS
  DE SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA.
  Drygt 750 är vi den här gången. Är ensam svensk, ett tungt ansvar för en MUMIE.
  Har börjat med ett långt kampparti som vit i katalanskt – förlust. Elo: 2277.
  Rond två ett taktiskt slagsmål som svart i nån sorts engelskt – vinst. Elo: 2127.
  I morgon/idag vit mot en 22-årig israel med elo 2169. Ska försöka återkomma om hur det går.
  Barcelona är hett som fan, men får man ligga i havet så bara raybangluggarna syns över vågtopparna så känns det perfekt.
  I första ronden hade vi dessutom åskdunder, skyfall och översvämning i spellokalen.
  Livet är en lång förvåning.
  Träna på, snart börjar serien. Vamos!

 2. Två ronder till avverkade. Långt och spännande positionsparti på söndagen med en för mej rätt ny öppning som vit. Stod lite bättre hela vägen tills jag gör liten en strategisk felbedömning i sent mittspel. Han fick den öppna linjen som jag trodde skulle bli min i ett slutspel med dam och dubbla torn. Slutade i ett tornslutspel med minusbonde. Med en motståndare på nära 2200 och kass klocka gick det inte – inte den kvällen. Bättre då i måndagsronden mot en 18-årig spansk motståndare på elo 2097. Svart i Najdorf och en taktisk/positionell fight med jämna chanser långt i sent slutspel. Där han försökte vinna och gick på en taktisk fint som hängde en löpare. Så dags hade han ont om tid och en attityd av svennegubben kanske borde ta en seriös funderare på att vika ner sej. Det blev en etta till slut för mej med en najs blandning av bonnröta, bra vilja till kamp och en känsla av att ibland begripa Najdorfkonceptet lite bättre än vissa fiender. Jag sa ”Ibland”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.