Mumien i Metz

Efter en framgångsrik tävling i Horsens var det dags för mitt nästa schackliga utlandsäventyr i franska Metz. Det som lockade mig var konceptet att spela i 10-mannagrupper efter rating snarare än att uppleva den s.k. Schweizerhissen i en öppen turnering. Inte ens det faktum att vi spelade 9 ronder på 5 dagar i en sporthall utan luftkonditionering var alltför avskräckande (kanske inte en helt korrekt bedömning visade det sig). Eller att man inte fick bjuda remi innan drag 30.

Jag var bara rankad åtta i min grupp, men med alla motståndare inom 90 poäng så kunde allt hända. Då var det betydligt mer oroande att bara två av mina motståndare var äldre än mig, det sista jag ville ställas inför var teorisprängda 14-åringar. Men riktigt så illa blev det inte.

Efter en utmärkt start med 1,5/2 mot två av de högre rankade spelarna i gruppen hade jag goda förhoppningar om en riktigt bra turnering. Men en svag mittenperiod med endast en halva på 4 ronder grusade den planen. Jag kom dock tillbaka och med en slutspurt på 2/3 landade jag på mina förväntade 4/9 och en åttondeplats. Återigen fick Elo-systemet rätt!

Turneringen var välarrangerad och hade inte mindre än 149 spelare från 14 olika nationer, en ökning med 29 spelare från ifjol vilket visar på ett starkt intresse. Jag fick lite extra uppmärksamhet som den första svensken någonsin och det hängdes också upp en svensk flagga (till min ära?) i sporthallen. Kan definitivt rekommendera turneringen för de som är ute efter många hårda och jämna partier i den franska sommarvärmen!

1 tanke kring ”Mumien i Metz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.