Allsvenskan rond 4: SK Mumien – Lunds ASK III 3-5

Tyvärr blev det inget hattrick i segrar mot LASK:s tredjelag utan ett klart högre rankat bortalag avgick med en 5-3-seger. Under matchens gång fanns det visst hopp om hemmapoäng men ett par kritiska förluster under tidsnöden satte stopp för det roliga. Efter tidskontrollen stod det 4-1 och loppet var kört eftersom två av de återstående partierna var stenremi.

På toppbordet lyckades jag ta min tredje raka svartseger. Denna gång fick jag samma motståndare som ifjol, men med ombytta färger. Det blev en kungsindisk liknande ställning där jag hamnade lite passivt men ansåg mig ha viss kompensation i form av ett potentiellt pjäsoffer som skulle rasera vits bondecentrum. I ett komplicerat läge med begynnande tidsnöd lyckades jag få in pjäsoffret och till min förvåning verkade det starkare än jag förväntat mig. Efter avvecklingarna var jag två bönder upp och lyckades kort därefter kombinera till mig ytterligare en pjäs.

Håkan spelade sitt första vitparti för Mumien på bord 2 och det blev en Kungsgambit. Dessvärre hamnade han snett rätt så tidigt i partiet och fick kämpa i motvind. Motståndaren spelade säkert och kreativt – en jobbig kombination! – och Håkan hade inte mycket att hämta. En liten motgång, särskilt som det var det enda bordet där vi var högre rankade.

På bord 3 fick Anders ta sig an LASKs legendariska ungdomsledare, Jan Slettebo, som tränat ett flertal i Mumiens trupp. Men mot Anders Najdorf hade han inte mycket att hämta. Vits kreativa öppningsspel bestraffades hårt och efter endast 25 drag hade svart både trängt in i vits ställning och gafflat till sig material. En säker seger för Anders vars goda form håller i sig.

Johannes fick på fjärde bord möta Hampus Bensryd som tagit enorma Elokliv under hösten. Efter lite tveksamt öppningsmanövrerande kom Johannes snett och tvingades ge en bonde för lite aktivitet. Men tack vare bra kämpande lyckades han komma in i partiet och återerövra bonden. Dessvärre hade så mycket material avvecklats att det inte fanns några realistiska vinstchanser och efter lite ömsesidigt manövrerande tog spelarna remi.

Även på bord 5 blev det samma möte som ifjol, denna gång med samma färger. Och om minnet inte sviker mig så blev det även samma öppning, Engelskt med Roger som svart. Roger fick bra spel och motståndaren såg sig tvungen att ge en kvalitet för att bli av med en irriterande svartspringare. Men kvalitetsoffret gav bra spel för vit och han lyckades vinna tillbaka kvaliteten. Sedan kom dagens största blunder, Roger missade att vit hotade matt och gjorde ett bondeflytt i centrum! Därmed förvandlades hastigt och mindre lustigt en potentiell poäng till en nolla.

På bord 6 fanns det också bud på mer. Jonas fick tidigt bra spel som vit i en Benoni-liknande ställning mot ex-mumien Per-Erik Franzén. Han behöll initiativet genom hela mittspelet och in i slutspelet. Väl där såg det ut som han släppte trycket och tillät svart att avveckla material. Därefter fanns det inte längre några vinstchanser och remin var ett faktum.

Erik spelade sitt sedvanliga frejdiga spel på bord 7 men förbrukade enorma mängder tid i öppningen. Han såg ut att hamna i svårigheter men efteranalysen visade på taktiska motchanser som dock var svåra att hitta. I partiet tog istället svarts tidförbrukning ut sin rätt och vår spelare fick ge upp när han ställdes inför materialförluster.

På bord 8 fick Anders J ett nästan övermäktigt uppdrag när han skulle ta sig an en motståndare med nästan 650 Elopoäng mer. Tyvärr gjorde Anders en miss i öppningen och fick ge en pjäs efter endast 10 drag. Därefter fanns det inte mycket att göra även om Anders kämpade på bra och höll igång spelet ett bra tag. Synd, men förhoppningsvis kommer det fler chanser mot mänskligare motstånd.

Trots dagens förlust är vi fortsatt med i toppen med våra 5 matchpoäng. Framför oss har vi en trio på 6 matchpoäng – Oves, Knislinge och LASK III. Och i nästa match väntar just Oves på bortaplan den 3 februari.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.