Allsvenskan rond 6: SK Mumien – Ystads SS 4½-3½

För andra gången i år lyckades jag pricka rätt med mitt förhandstips, en 4½-3½-seger för Mumien. Efter ett par timmars spel lutade det åt en klar mumieseger, men efter ett par bortspelade ställningar var det med viss lättnad som vi till slut bärgade de två matchpoängen.

På toppbordet fick Anders ta sig an Ystads lagledare David Ståhlberg, vars efternamn vittnar om goda schackanor. Anders fick en svår ställning i Engelskt och fick problem med sina damflygelbönder och den öppna c-linjen. Motspelsförsöket på kungsflygeln visade sig vara otillräckligt och när motståndaren forcerade dambyte fanns det inget hopp kvar i ställningen.

Man borde inte vara förvånad över Runes partianläggningar men det spreds en viss munterhet i laget när man såg Runes ställning efter 6 drag. Vits bönder stod då på d4, e4, f4 och g4! Några drag senare hade Rune vunnit en bonde och lyckats byta dam och såg ut att gå mot en behaglig vinst, något som förstärktes när han tog en andra bonde. Motståndaren visade dock goda kämpatakter och lyckades först reducera det materiella underläget och sedan finta in Rune i en remisväng som gav evig schack. En viss besvikelse i ett parti där ettan såg ut att vara på gång från öppningen.

På tredjebordet hade jag svart och spelade mitt sedvanliga Moderna försvar, denna gång en flodhästuppställning. Ett par oförsiktiga manövrar gav min motståndare bra spel, men när han valde att stänga centrum var det jag som tog över initiativet. Jag hittade dock inte de bästa dragen utan fick istället rädda mig in i ett slutspel där vit inte kunde tränga in i min ställning. Detta trots att jag hade dagens (säsongens?) sämsta svartfältslöpare. Det var en halvpoäng som visade sig vara oerhört värdefull i slutändan.

Mumiens tyngsta förlustparti kom på bord 4 där Roger spelade vad som verkar vara den praktiska vederläggningen av Kungsindiskt, nämligen Sämischvarianten. Partiet fick ett logiskt förlopp med ett brutalt angrepp på h-linjen från vits sida, och det verkade bara vara en tidsfråga innan svart skulle bli mattsatt. Men ett par missade lägen från Rogers sida gav svart chansen att få in en superkontring och ta hela poängen. Riktigt surt, men tur i oturen var att vi ändå vann matchen.

På bord 5 spelade vår bästa poängplockare Johannes som fick in ett fantastiskt angrepp mot vits långa rockad i en Najdorf. Under efteranalysen var vi alla oförstående till Johannes ovilja att spela a3, ett drag som var datorns första- eller andradrag under åtminstone 25 drag! Men det var svårt att vara alltför kritisk eftersom Johannes lugnt och metodiskt spelade ner sin motståndare och aldrig släppte på greppet, trots vetskapen om att det var det matchavgörande partiet.

Calle fick inte ut mycket från öppningen och bjöd t.o.m. motståndaren på ett par bondevinster som turligt missades. Det fortsatta spelet bjöd på ett antal avbyten och remislutet verkade inte långt bort. Men när det väl kom visade det sig att Calle hade ett mycket lovande, kanske vinnande springarslutspel. Det största problemet var Calles betänketid och det kändes inte fel att anta motståndarens remianbud i det läget.

Eriks senaste turneringsinsats i Växjö förra månaden var en ingen munter upplevelse (1/6). Den enda vinsten kom dock mot dagens motståndare, Stig-Lennart Godin, vilket lovade gott inför dagens match. Erik tog tidigt kommandot när motståndaren underskattade a-linjens betydelse i samband med ett dambyte. Genom en finess lyckades Erik vinna två lätta pjäser mot sitt torn och spelade sedan säkert ner sin motståndare.

Carl Martin spelade sin vana trogen Kungsindiskt i förhand och vann en pjäs efter 12 drag med en fin avlänkande manöver. Han följde sedan upp med ett klockrent kungsangrepp och ställd inför ett ogarderbart matthot gav motståndaren upp. Ett fint parti från Calle, men i ärlighetens namn fick han rätt god hjälp av sin motståndare.

För bortalaget innebar dagen en dubbel besvikelse. Inte bara förlust i matchen utan även nedflyttning från serien eftersom Harplinge-Halmstad II tog en oväntad seger mot ett försvagat Limhamn III. För vår del innebar resultaten från övriga matcher att vi fortfarande har möjlighet att vinna serien. Vi ligger nu på en tredjeplats, endast en matchpoäng efter Oves och En Passant. Det ska naturligtvis mycket till för att vi har en realistisk chans till serieseger, men bara att vi befinner oss i det läget vittnar om en mycket bra säsong. Förhoppningsvis kan vi avsluta i samma stil om 2 veckor då vi ställs mot Limhamn III.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.