Allsvenskan rond 5: Lunds ASK III – SK Mumien 2-6

Mitt tips om en jämn och dramatisk match blev helt fel. Trots ratingunderläge på sju av de åtta borden tog vi en solklar seger med 6-2 efter att ha gjort 5-0 på de fem första borden. Vi fick tidigt flera fördelaktiga ställningar och matchen blev förvånansvärt lättvunnen.

Håkan fick tyvärr avstå matchen efter att vädret gjort det svårt för honom att resa ner. Som tur var kunde jag hoppa in på toppbordet utan några övriga ändringar i laguppställningen. Jag fick snabbt bekvämt spel och utvecklingsförsprång som vit i en Stonewall-holländare. Stenmuren visade sig vara rätt så bräcklig när jag kunde genomföra f3-e4 och ta över centrum. Detta följdes av ett mattangrepp med hjälp av h4-h5-h6 och min motståndare gav upp efter endast 23 drag.

På bord 2 fick Anders en typisk Najdorfstruktur där vit verkade ha gjort några småfel. Men det var inte helt enkelt att hitta någon fördelaktig fortsättning utan Anders höll rutinerat igång spelet och till slut satte vit bort en kvalitet. I efteranalysen hittade vi några förbättringar för vit och frågan är om inte svart har vissa problem mot slutet, trots sitt springarpar?

Runes parti på bord 3 utvecklades till ett typiskt Rune-parti, dock utan några offer från mumiespelarens sida. Som vit i en siciliansk Grand Prix-attack fick han bra angreppsspel när svart gjorde en kreativ, men kanske mindre bra, manöver. Rune lyckades tränga in med damen via h-linjen och kunde lugnt plocka ett antal bönder med schack tills svart hade fått nog efter endast 24 drag.

Roger fick på bord 4 en bekväm ställning som svart i Engelskt och lyckades byta av bägge sina löpare mot vits springare. Vit hade dock en möjlighet att vinna kvalitet efter lite oförsiktigt spel från Rogers sida, men tog inte (missade?) chansen. Istället gick han in med damen i svarts ställning men fick se den fångad efter …f6-f5! Därefter var ställningen totalt vunnen även om vit fortsatte spela ett bra tag till.

På bord 5 fick Johannes möta exmumien Per-Erik Franzéns moderna försvar. Som vanligt körde Johannes igång ett frejdigt angrepp och höll pressen mot svarts ställning genom hela partiet. Till slut fick han sin belöning när svart missade det avgörande Tb1! med hotet att slänga över tornet till h-linjen.

Moderna försvaret hade det inte lätt i denna match och även Calle fick se sig besegrad på bord 6 med sin favoritöppning. Vit spelade tidigt c4 och det uppstod en kungsindisk typställning. Tyvärr undvek Calle att spela flera lovande drag han tittat på och kom istället helt snett med sina pjäser och kunde inte hålla i allt material.

Angreppsschack verkade vara Mumiens melodi i denna match och Erik gjorde ingen besviken när han kastade in en Kungsgambit, en öppning som flera mumier verkar ha på repertoaren. Partiet såg ohyggligt komplicerat ut och jag vågar inte riktigt säga om det fanns något för Erik eller inte. Tyvärr ledde alla komplikationerna till en förlorad ställning efter att svart skickligt genomfört avvecklingar i rätt lägen. Men friskt vågat av Erik mot en motståndare med nästan 200 Elopoäng mer.

Tack vare en taktisk omplacering spelade Jonas på sista bordet och lyckades vinna en pjäs strax efter öppningen sedan motståndaren gjort ett oförsiktigt damdrag. Därefter var det bara en tidsfråga innan poängen var hemma och Jonas släppte aldrig på trycket. Bra spelat och alltid skönt när man kan räkna in en poäng tidigt i matchen.

Genom denna vinst tog vi oss förbi LASK och är nu på tredje plats i tabellen, endast en matchpoäng efter Oves. Men det är väldigt jämnt i mittenskiktet och vi kan fortfarande bli allt mellan 2:a och 5:a. Närmast väntar Ystads SS på hemmaplan 5 mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.