Allsvenskan rond 4: SK Mumien – Limhamns SK IV 8-0

När laguppställningarna presenterades var det ett något starkare Limhamn IV än det som spelat tidigare under säsongen. Då hade jag på känn att mitt förhandstips på 5½-2½ kändes tveksamt och såg framför mig en något jämnare match. Men det var inget som våra spelare brydde sig om, samtliga spelade utmärkta partier och lyckades sopa rent – 8-0!

På toppbordet fick Håkan en Morragambit emot sig. Motståndaren spelade nog lite fel i öppningen och Håkan kom ur det med två merbönder och dambyte. Trots en något försvagad kungsplacering, som motståndaren kunde utnyttjat bättre, lyckades han avveckla och fick en ostoppbar fribonde på h-linjen som vann partiet.

Anders motståndare på bord 2 spelade ovanligt många damdrag i öppningen, något som Anders lugnt och säkert utnyttjade till att positionera samtliga sina pjäser på bra fält. Metodiskt tryckte han tillbaka Limhamnsspelaren och avslutade med en liten finess som vann material.

Det blev en gambit även på bord 3, och föga förvånande var det Rune som stod för den. I en Budapestgambit fick han bra spel som svart och när vit gjorde några märkliga manövrar fick Rune ett grepp som vit inte kunde slingra sig ur.

På bord 4 fick jag bekvämt spel som vit och blev förvånad över hur lätt det gick att rulla fram med bönderna i centrum. Till slut hamnade mina vitbönder på c7 och d7 och då var svart naturligtvis chanslös.

Johannes fick på bord 5 för andra gången den här säsongen ett pjäsoffer på f7 mot sig. Den här gången gick han rätt (Kg8 istället för Ke8) och då visade det sig att vits angrepp inte hade mycket krut. Partiet varade visserligen ytterligare ett antal drag men det var aldrig någon fråga om vart poängen skulle gå.

Calle trodde att han tappade en bonde strax efter öppningen, men det visade sig att det fanns fullständig kompensation. Tack vare nyckeldraget f5 fick han igång ett ordentligt angrepp, särskilt som svart saknade sin svartfältslöpare med en fianchetterad kungsställning. Fortsättningen blev ohyggligt komplicerad och det fanns säkert bättre drag i flera lägen, men till slut lyckades Calle tränga igenom vilket gav en avgörande materialfördel. Det gick sannerligen inte att klaga på underhållningen i det här partiet!

Bord 7 var nog där vi var närmast att tappa poäng, och i ärlighetens namn borde det nog ha slutat oavgjort. Vit fick lite tryck i mittspelet men Erik försvarade sig bra och fick in både avvecklingar och en damaktivering i rätt lägen. I slutskedet fick Erik in en kontring som vit helt hade missat och avgjorde med dagens snyggaste drag Dxf1+!

På bord 8 fick Carl Martin in sin Kungsgambit och fick bra tryck sedan svart spelat lite konstigt. De flesta av oss som följde partiet var väldigt nöjda med öppningsfasen, och nästa gång vi tittade hade Calle helt plötsligt ett par merbönder. Mycket säkert spelat av Calle som tog tillvara på chanserna när de dök upp. Fortsättningen bestod av säkra avvecklingar och ytterligare bondevinster, som till slut kröntes med en mattsättning.

Kanske något stora siffror men en välförtjänt storseger och ytterligare ett kliv upp i tabellen. Nu ligger vi på en fjärdeplats och det ska mycket till för att vi ska behöva dras in i någon bottenstrid. Härnäst väntar ytterligare ett Lundaderby, borta mot LASK III 5 februari.

En tanke kring ”Allsvenskan rond 4: SK Mumien – Limhamns SK IV 8-0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.