Allsvenskan rond 2: Harplinge SS-Halmstad II – SK Mumien 3-5

Trots en tuff start med 0-2 lyckades vi vända och vinna bortamatchen mot Harplinge-Halmstad med 5-3, en seger som kan visa sig oerhört viktig i kampen om nytt kontrakt.

Både Johannes på bord 6 och Erik på bord 8 fick tidigt svåra ställningar. I Johannes fall gick det helt snett i öppningen med ett alltför tidigt centrumavslag och när motståndaren fick in ett springaroffer på f7 redan i nionde draget blev uppförsbacken alltför brant. Partiet varade endast 20 drag men förhoppningsvis är det redan glömt tills på tisdag när Johannes spelar i LASK Open.

Erik var också lite oförsiktig i sin planläggning och tillät motståndaren fritt spår mot sin kung. Angreppet avslutades i stor stil med ett spektakulärt tornoffer och så var det 0-2 i matchen.

Undertecknad, som denna dag iklädde sig rollen som icke-spelande lagledare, var dock inte panikslagen än. Vi hade ett antal lovande ställningar och mycket riktigt började poängen trilla in. Först ut var Jonas som visade varför Sämischvarianten i Kungsindiskt är så lättspelad för vit, särskilt när man har en hjälpsam motståndare med en viss förkärlek för att spela Sb6. Detta inträffade inte mindre än fyra (!) gånger under partiet och var nästan lika illa varje gång. Med stor terrängövervikt i centrum lyckades Jonas skaffa sig en fribonde på c-linjen och lotsade säkert ner den vilket gav en avgörande materiell fördel.

Därefter kvitterade Rune till 2-2. Som svart i en Najdorf/Draken-hybrid offrade han torn för två lätta pjäser. Kompensationen såg otillräcklig ut men vits pjäser var något okoordinerade och Runes två torn och dam genererade en hel del hot runt vits kung. Pressad både på brädet och på klockan lyckades inte motståndaren navigera rätt bland alla komplikationerna. Efteranalysen visade dock att han hade bättre möjligheter, något som inte var uppenbart under partiet. Kanske inte ett helt korrekt parti, men återigen lyckades Rune visa varför initiativet är så viktigt i schack!

Mumien tog sedan ledningen med 3-2 när Carl metodiskt spelade ner sin motståndare och även tog materialet (en bonde) som erbjöds nästintill gratis. Även om det fanns kombinationsmöjligheter tidigare under partiet var det ett imponerande och säkert parti av Carl och en solklar etta.

På de återstående partierna kändes det som 1½-2 poäng borde vara normal utdelning och därmed matchseger. Men det dröjde till efter tidskontrollen innan upplösningen kom. På toppbordet fick Anders tidigt ett övertag och även om han verkade släppa på greppet en aning i mittspelet var det inget snack om vem som spelade på vinst. Pressad av ställningen i matchen (förmodar jag) valde motståndaren en mer spekulativ fortsättning istället för att byta dam och försöka hålla ett sämre slutspel. Det tog bara ett par drag för Anders att visa varför det var ett felaktigt beslut och han fick till och med avsluta med att sätta matt!

Den matchavgörande poängen togs av Roger som trots övertag i hela partiet inte lyckades vinna. Det mest uppenbara läget var när han valde att tränga in på motståndarens h-linje med tornet istället för damen. Däremot visade det sig i efteranalysen, med viss assistans av datorn, att även slutställningen var vunnen för Roger. Vi koncentrerade oss på någon form av matt eller pjäsvinst men datorn konstaterade kallt att svart var i dragtvång och behövde avancera med bönderna som därefter kunde plockas en efter en. Inte helt lätt att se och fullt naturligt att spelarna tog remi istället.

Sist kvar var Håkan som hamnade lite obekvämt i mittspelet och inte riktigt lyckades reda ut pressen. Men alla förvecklingar ledde till ett damslutspel som motståndaren gjorde sitt yttersta för att vinna. Tack vare fina manövrar och ett vältajmat dambyte lyckades Håkan eliminera alla bönderna och bärgade en kampremi i matchens sista parti.

En finfin 5-3 seger och ett lyft i tabellen till femte plats och säker mark. Men redan om 2 veckor väntar tuffare motstånd, då kommer Oves SK på besök i ett Lundaderby.

En tanke kring ”Allsvenskan rond 2: Harplinge SS-Halmstad II – SK Mumien 3-5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.