Allsvenskan rond 6: En Passant II – SK Mumien 1½-6½

Ett heltaggat Mumielag gjorde processen kort med En Passant II och det blev en klar seger med 6½-1½.

Först klar blev för en gångs skull undertecknad. Min motståndare öppnade med Orangutangen (1.b4) och jag försökte spela sunt (!) genom att lyfta ut centrumbönderna och utveckla pjäserna till normala rutor. Rätt snart öppnade sig lite taktiska möjligheter och när min motståndare spelade fel tog det slut redan efter 15 drag. En tidig 1-0-ledning!

Därefter tog det en stund, men sen trillade fyra vinster in på kort tid. Anders fick till en snygg kombination när motståndaren valde fel torndrag i det kritiska läget. Det gav en kvalitet och sen var partiet i praktiken över. Carl fick tidigt två bönder och sedan även en pjäs när motståndare blåste på för fullt. Det såg lite nervöst ut ett tag, både på klockan och på brädet, men Calle lyckades komma loss och då var materialskillnaden avgörande.

Jonas valde att spela Sämischvarianten i Kungsindiskt som vit. Ett säkert vinstvapen, åtminstone om man ska döma av tidigare ronder. Även denna gång ledde det till seger även om den sedvanliga restaurang-efteranalysen visade på något fler svartmöjligheter, även i absoluta slutstadiet.

Håkan fick en liten fördel som svart i Slaviskt och förstorade den sakta men säkert in i slutspelet. Till slut lyckades inte hans motståndare hålla ihop ställningen och så var det 5-0 till Mumien – matchsegern säkrad!

På toppbordet hade Rune spelat upp ett lovande angrepp. Det såg ut som det skulle bära hela vägen men motståndaren fick in remischackar. Säkerligen ett OK resultat för Rune som nyss kommit hem från en långresa till Kalifornien.

Johannes hade fått bra spel som vit mot Caro-Kann, trots en något udda tornplacering på h3 (på h2 hade den stått utmärkt!). Han valde att avveckla till ett fördelaktigt slutspel och fick god hjälp från sin motståndare som först gjorde en tveksam framstöt med c5 och sedan tillät ett pjäsbyte. Då återstod nämligen ett tornslutspel med merbonde för Johannes som han säkert spelade hem.

Sist kvar var Roger som i princip stod på vinst i mittspelet. Han valde dock att forcera spelet och byta ner till ett tornslutspel som han bedömde som fördelaktigt. Det visade sig dock inte vara så lätt och när han pressad av klockan gjorde allvarliga felbedömningar i drag 39 och 40 kunde han sedan inte hålla slutspelet. Förargligt för Roger men förhoppningsvis studsar han tillbaka redan på tisdag i Lund Open!

Nu återstår endast säsongens sista match, söndag 13 mars hemma mot SK Bara Bönder. Förutsättningarna är klara – minst oavgjort och vi har vunnit serien!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.