Allsvenskan rond 5: SK Mumien – Oxie SK/Malmö SS 5½-2½

Trots ratingmässigt jämna uppställningar blev det en klar seger mot Oxie SK/Malmö SS med 5½-2½. Inte helt förvånande hade Malmölaget något högre ratingsnitt, men kammade noll på bord 6-8 där Mumien varit starka hela säsongen.

Först klar, redan efter knappt halvannan timme, var Rune som tog en förkrossande seger med 6.Lg5-varianten i Najdorf. I efteranalysen visade det sig att svart var mer eller mindre förlorad efter 9…b5. En oerhört snygg slutforcering av Rune och en psykologiskt viktig poäng – det går inte att underskatta boosten övriga lagmedlemmar får av en tidig helpoäng!

Dessvärre var det snart kvitterat i matchen, Jonas kom helt fel i en Caro-Kann och dukade snabbt under mot Ronald Hansson. Det var Jonas andra förlust på kort tid mot Ronald, även i Malmö Open blev det en nolla.

Läget såg dock ljust ut med klar fördel på bord 6-8. Mycket riktigt trillade det också in tre vinster där. På bord 6 spelade Carl ovanligt offensivt och belönades med en pjäsvinst. Trots visst sprattel från motståndaren bärgades relativt enkelt en vinst. På bord 7 tog Johannes över initiativet i mittspelet efter en lugn start på partiet. För varje avveckling blev fördelen större och större och till slut återstod ett lättvunnet slutspel. På bord 8 fick Erik en kvalitetsvinst redan i drag 14, och därefter var det bara en fråga om hur länge motståndaren skulle streta mot.

Med 4-1 i ryggen krävdes nu bara en halvpoäng av oss övriga för att säkra matchsegern. Och det var Håkan som bärgade denna efter att ha lurat in Peter Petkovic i en forcerad dragupprepning. Kort därefter togs även övriga partier remi på mumiespelarnas initiativ. Mitt eget parti var rätt så välbalanserat men utan reella vinstchanser för någon av spelarna. Roger å andra sidan verkade ha ett riktigt bra angrepp på gång men motståndaren försvarade sig bra och lyckades hålla ihop ställningen vilket belönades med en halva.

Därmed är vi fortsatt i serieledning, 2 matchpoäng före Lunds ASK III och överraskningen En Passant II. Härnäst väntar Svedalalaget på bortaplan 28 februari.

Samtliga partier finns att beskåda på livesändningssidan.

2 reaktioner på ”Allsvenskan rond 5: SK Mumien – Oxie SK/Malmö SS 5½-2½

  1. Ännu en utmärkt match av Mumien. Det krävs dock med största sannolikhet 3 mp av 4 möjliga i de två sista efter LASK III storvinst i går.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.